Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Skarvar och gråhägrar stoppar hamnplaner i Raumo

Från 2019
Ensam storskarv på en trädtopp
Bildtext Skarven har landat på öar utanför hamnen i Raumo.
Bild: YLE/Joakim Lax

I Raumo är det meningen att hamnen ska utvidgas till en ö som finns 500 meter från fastlandet, men nu har fåglar flyttat till det område där man hade tänkt utvidga.

Hamnen vill bygga en vägbank över ön Vähä Järviluoto till Iso Järviluoto, där hamnen planerar verksamhet för 10-20 framåt i tiden.

Alla tillstånd var beviljade, där man bland annat har beaktat de gråhägrar som vistas på öarna.

En liten holme utanför Raumo hamn i dimma.
Bildtext På ön Vähä Järviluoto utanför Raumo hamn finns ett tiotal gråhägerbon.
Bild: Tapio Termonen / Yle

Men efter att tillståndet beviljats har ännu fler gråhägrar flyttat till öarna, och dessutom har skarvar uppenbarat sig där.

NTM-centralen i Satakunta stoppar nu planerna och vill veta hur Raumo stad och hamnen har tänkt bygga vägbanken med tanke på fåglarna och naturskyddslagen.

"Fåglarna kommer inte att störas"

- Nog blir man ju lite förvånad. Det verkar som att skarvarna har fått en orimligt stor roll fastän den är en ganska vanlig fågel i Finland, säger hamnchef Hannu Asumalahti.

I sitt svar bedyrar Raumo att fågelkolonierna inte kommer att påverkas.

Tre män i gula västar och vita skyddshjälmar diskuterar i Raumo hamn.
Bildtext Jaakko Aerila från Raumo stad samt Hannu Asumalahti och Timo Metsäkallas från Raumo hamn hoppas att vägbanken till Iso Järviluoto snart kunde byggas.
Bild: Tapio Termonen / Yle

- Vi anser att det inte ska ha någon juridisk betydelse om det finns tio eller hundra fåglar där, eftersom vi redogjort för hur vi ska skydda kolonierna, säger Jaakko Aerila, som är chef för kommunaltekniken i Raumo.

Är hamnens konkurrenskraft eller naturvårdsvärden viktigare?

Om NTM-centralen inte godkänner stadens och hamnens svar, så överväger man att föra ärendet vidare till domstol. Vägbanken har redan en gång behandlats i domstol, då ett vattenlag motsatte sig planerna.

- Det viktiga är att vi inte utför några vägarbeten då fåglarna häckar, utan de ska få häcka i fred, säger Asumalahti.

Två öar utanför Raumo hamn.
Bildtext Hamnen i Raumo vill utvidga till ön Iso Järviluoto.
Bild: Tapio Termonen / Yle

Ur hamnens synvinkel är det viktigt att få ett snabbt beslut, eftersom det i slutändan handlar om hamnarnas konkurrenskraft.

Hamnen planerar att på utvidgningen ta hand om förorenad mark, och att i ett senare skede bygga en terminal för flytande gas.

Artikeln baserar sig på Merimetsot ja harmaahaikarat pysäyttivät Rauman sataman suunnitelmat uudesta tieyhteydestä – "Kyllä ne uusia pesäpaikkoja löytävät" skriven av Tapio Termonen.

På andra språk

Diskussion om artikeln