Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Novia startar unik utbildning i musikpedagogik i Jakobstad

Från 2019
Campus Allegro i Jakobstad
Bildtext Novia finns i Campus Allegro i Jakobstad.
Bild: YLE/Chanette Härus

Yrkeshögskolan Novia kommer nästa år att erbjuda en högre yrkeshögskoleexamen i musikpedagogik i Jakobstad. Utbildningen är helt ny och den enda på svenska i Finland som ger högre YH-examen i musikpedagogik.

Novia vill erbjuda en utbildning som motsvarar branschens efterfrågan på musikpedagoger med förståelse för hur undervisningen särskilt inom musikinstitutet kontinuerligt förändras. Utbildningens tema är en musikutbildning i förändring.

Novia skriver i ett pressmeddelande att målsättningen är att ge studerande en djupare insikt och kompetens i hur samhället förändras samt på vilka sätt utbildningsorganisationer behöver reagera på förändringen.

Första i sitt slag på svenska

Utbildningen är helt ny och den enda på svenska i Finland som ger högre YH-examen i musikpedagogik. Utbildningen omfattar 60 studiepoäng och tar normalt 1,5 år i anspråk.

Studerande ska genom studierna få beredskap att fungera som ledare, utvecklare och specialist inom musikutbildning och musikbranschen. Studierna ger en högre behörighetsnivå och ökade chanser att rekryteras i arbetslivet, heter det i pressmeddelandet.

Utbildningen kommer inte ingå i Novias basutbildningsutbud, och efterfrågan styr om utbildningen erbjuds vid ett senare tillfälle.

Man kan ansöka till utbildningen nästa år under tiden 18.3-1.4.

Diskussion om artikeln