Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kolumn: Jakobstad står för musiken i Vega i kväll - hör hur den finlandssvenska rocken mår i dag

Från 2019
Uppdaterad 30.10.2019 09:38.
En bild av en leende Joakim Rundt och ett gult citattecken placerad på en bild av en vinylskiva.
Bildtext Dreadlines första singel från 1985.

Nu kör Svenska Yles serie "Kustrock:" i gång. Under en serie med temakvällar i Yle Vega spelas musik enbart från en viss ort i Svenskfinland - och musiken är det du som föreslår.

- Idén kom tyvärr inte till mig i en dröm men nog under en lunch en torsdag, då jag funderade på den intressanta rådande trenden att snöa in sig på detaljer kring olika ämnen. Nåt man ser mycket av i poddvärlden bland annat, säger Joakim Rundt som fungerar som programledare för "Kustrock:".

- Och eftersom musik är min stora passion så slog det mig att ett kul sätt att närma sig den kunde ju vara att angripa den med en väldigt sträng geografisk begränsning, filosoferar Rundt tungt med blicken mot horisonten. En gråvit tegelvägg hindrar detta effektivt.

Finlandssvensk rock du borde höra

Namnet på Yle Vegas nya serie är stule.. en hommage till den finlandssvenska samlingsskivan Kustrock som gavs ut av samlade regionala finlandssvenska ungdomsförbund år 1982. På Lasse Mårtenssons och Chrisse Schwindts Kompass Records Oy och med ekonomiskt stöd av en finlandssvensk Fond som nischat in sig på det här med Kultur. Och jäkligt mycket Pengar.

Joakim Rundt
Bildtext Joakim Rundt filosoferar tungt.
Bild: Ilmari Fabritius

Kungstanken med LP:n var att göra ett slags musikaliskt visitkort åt finska Finland, med dåtidens aktiva band längs med kusten och på Fredens öar. Devisen för skivan lyder "Suomenruotsalainen rock on muutakin kuin Paul Oxley´s Unit, Beat ja Break".

En viss frustration som utgångsläge och motor kan möjligen anas här.

- Och det nyktra konstaterandet år 1982 håller ju nog teoretiskt sett streck än idag men det kan kännas lite utdaterat, spekulerar programledare Joakim Rundt slugt.

Frustrationen lyser med sin frånvaro i Yle Vegas musikserie "Kustrock:".

- Sloganen denna gång kunde kanske lyda "finlandssvensk rock är så mycket mera än den finlandssvenska rock du hört, min vän". Om vi vill göra det här riktigt dimmigt.

Tanken med "Kustrock:" är att slänga fram en stad i sänder till Svenska Yles användare och be dom tipsa om lokala band, kontemporära eller svunna, som kanske inte vanligtvis hörs i vår finlandssvenska kanal Yle Vega men som helt klart borde finnas i övriga Svenskfinlands medborgares medvetande.

Skivomslag med text och foton på blå bakgrund
Bildtext Baksidan på omslaget till albumet Kustrock.

- Med tanke på mängden förslag som kommit in bara från den första staden i serien, Jakobstad, så sitter Svenskfinland på a) en sanslöst stor mängd band och inspelad musik samt b) en stor skara av entusiastiska lyssnare, summerar Rundt intelligent.

Lågt mixad sång är linjen

Fokus i serien ligger på musik från 1980-talet och framåt.

- Musiken som spelas i "Kustrock:" kommer att vara lite mer stökig, opolerad och mindre slipad i kanterna än Yle Vegas musik överlag. Är det sen pop eller rock eller reggae eller rap. Jag tror att en gemensam nämnare kommer att visa sig vara att sången alltid är lågt mixad, visionerar programledare Rundt.

Jakobstad, Vasa, Åbo, Ekenäs, Helsingfors och Borgå är städerna som avhandlas med en kväll per.. vattentorn.

Och sen var det det här med finlandssvenskheten.

- På frågan om vad som kan anses vara Finlandssvensk Rock, och vad som absolut inte är det - så blir svaret att det är rätt så egalt här. Kriterierna är inte att man bara får föreslå band vars medlemmars föräldrar måste vara minst varandras småkusiner, beskriver Joakim Rundt upplägget lite klurigt.

Rund skylt hänger ovanför dörr. På skylten står After Eight.
Bildtext Detalj ur Jakobstads gatubild.
Bild: Rasmus Tåg / Yle

Kriterierna är bara att musiken ska komma från orten i fråga och så ska det svänga. Och att det blev just de här ovannämnda orterna beror på att de per automatik är så mycket mer finlandssvenska än Muonio eller Jerusalem.

- Och sångspråket behöver inte vara svenska heller, instruerar Rundt oförtröttligt. Att få ihop en hel kväll med bra musik sjungen enbart på finlandssvenska skulle vara en alldeles för stor utmaning, för mig personligen åtminstone.

"Kustrock: Jakobstad" i Yle Vega ikväll klockan 17.30 - 20.00. Lokala gäster i studion är legendariska Plums sångare Lisen Sundqvist och Bo-Anders Sandström, bland annat känd som sångare i Genesis-coverbandet Rock Theatre.

Diskussion om artikeln