Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Varför gråter vi? Varifrån kommer klumpen i halsen? Är det hälsosamt att gråta? Vi svarar på 6 frågor om gråt

Från 2019
Varför gråter vi och varifrån kommer klumpen i halsen? Vi förklarar allt du behöver veta om gråt - Spela upp på Arenan

Snyft, snörvel, hulk. Att gråta kan vara både befriande och besvärande. Men vad är egentligen kopplingen mellan blöta ögon och starka känslor? Och varför ska det vara så svårt att gråta snyggt?

Många frågor gällande gråt är höljda i dunkel. Ibland vet vi ju inte ens själva orsaken till att vi gråter!

Men efter att du har läst den här artikeln har du förhoppningsvis lite bättre koll.

1. Vad händer i kroppen när vi gråter?

Kring ögat finns ett tårsystem som skapar den vätska som ser till att hålla ögonen fuktiga och som rinner ner för våra kinder när vi till exempel är ledsna, upprörda, lyckliga eller när vi hackar lök.

Tårvätskan bildas i tårkörtlarna som ligger strax ovanför ögongloberna. För det mesta produceras bara så mycket vätska som behövs för att förhindra att ögonen torkar ut, och vätskan leds ut till näsan via tårkanalen.

När du gråter sker en översvämning i ögonen då tårkanalen inte klarar av att leda ut all vätska. Det här leder till att en del spiller över ögonkanten och ner längs ditt ansikte.

2. Finns det olika slags tårar?

Ja, det finns tre olika typer av tårar.

Bastårar sprids över dina ögon varje gång du blinkar. De här tårarna håller hornhinnan fuktig och sköljer bort damm och smuts från ögonen.

Reflextårar är ögonens försvar mot främmande och irriterande partiklar. Om du börjar gråta när du skär lök är det den här typen av tårar du har att göra med. De här tårarna kan visa sig också när du hostar, spyr eller gäspar. Också djur fäller den här typen av tårar.

Känslotårar är de tårar vi i första hand associerar med gråt. De kan fylla dina ögon när du är ledsen, arg, lycklig eller när du har ont. De här tårarna innehåller mer proteiner, hormoner och endorfiner än bastårar och reflextårar.

3. Varför gråter vi?

Att vi gråter för att rensa ögonen och hålla dem fuktiga känns rätt logiskt, men hur våta ögon och känslor hänger ihop är inte lika lätt att förstå.

Gråt antas vara en mekanism som har hängt med från långt tillbaka i tiden. Det kan vara ett sätt att visa att vi behöver hjälp eller signalera fara. Det kan också vara en försvarsmekanism för att få våra fiender att tycka synd om oss och visa nåd.

Spädbarn gråter för att kommunicera att de behöver något, till exempel mat eller sömn. Men forskare menar att vi redan vid en ålder på tio månader börjar använda gråt i manipulativt syfte.

Hur länge man använder krokodiltårar för att vinna sympatipoäng är mycket personligt.

4. Varför snörvlar och hulkar vi när vi gråter?

Att gråta snyggt är få förunnat. Något som ofta sätter käppar i hjulet för stilfullt gråtande är det eviga snörvlandet.

Orsaken till snörvlandet är att de tårar som inte rinner ut via ögonen leds ut via tårkanalen som utmynnar i näsan. När vi snörvlar försöker undvika att den här tår- och snorblandningen rinner ut.

Att förklara varför man gråter är ju inte alltid så lätt. Särskilt inte om vartannat ord byts ut mot ett stort HULK.

Hulkandet beror på att du tappar bort din normala andningsrytm. Eftersom du är stressad tar du korta andetag högt uppe i bröstkorgen samtidigt som din diafragma försöker återta kontrollen och hitta sin vanliga rytm.

De hulkande ljuden skapas när stämbanden i halsen försöker hantera de märkliga andetagen.

5. Varför får vi en klump i halsen när vi gråter?

Klumpen du känner i halsen när du gråter finns inte där på riktigt och är inte farlig.

Men att det känns så är helt naturligt. Det har att göra med kroppens “fly eller fäkta”- beteende.

När du drabbas av en stark känsla skickar det autonoma nervsystemet iväg en massa meddelanden till kroppen om att något är på gång. För att du ska kunna reagera på bästa sätt – fly eller slåss – skickas syre till dina muskler.

För att få in maximalt med syre befaller nervsystemet röstspringan, alltså öppningen i halsen som ser till att du kan dra in luft i lungorna utan att få en massa mat på köpet, att öppna sig så mycket som möjligt, så länge som möjligt.

Samtidigt står du där med tårar, spott och snor i näsan och munnen och måste svälja. Och när du sväljer tvingas röstspringan att stänga sig även om den vill hålla sig öppen. Det här skapar spänningar i halsen som vi upplever som en klump.

6. Är det hälsosamt att gråta?

Att gråta ut ordentligt sägs vara skönt och helande. Men ligger det någon sanning i det?

Vissa forskare hävdar att man genom att gråta gör sig av med onödiga kemikalier som samlats i kroppen när man är stressad.

Gråt utlöser också hormoner som minskar smärta och gör dig gladare.

Så ohälsosamt är det åtminstone inte!

Medicine doktor Marie Lundberg, specialist på öron- näsa och halssjukdomar, har intervjuats för artikeln.

Diskussion om artikeln