Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryska antidopningschefen tror att landet kommer att missa flera OS: "Det är en tragedi"

Från 2019
Uppdaterad 23.10.2019 15:52.
Jurij Ganus gestikulerar i en korridor.
Bildtext Jurij Ganus.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det ser mörkt ut, medger chefen för Rysslands antidopningslaboratorium Rusada, Jurij Ganus. Både sommar-OS i Tokyo och vinter-OS i Peking är hotade för de ryska idrottarna.

I de olympiska spelen i Pyeongchang år 2018 fick inte Ryssland vara med på grund av den systematiska dopningskulturen i landet. Endast inbjudna ryska idrottare fick vara med och tävla under neutral flagg.

Ryskt deltagande i de kommande olympiska spelen lär inte ske, menar Rusadas chef Jurij Ganus. Bakgrunden till detta är att testdata som lämnats in från Ryssland till den internationella antidopningsorganisationen Wada lär ha manipulerats.

– Rysslands OS-trupp kommer att hindras från deltagande till fullo i Tokyo. Jag tror att det också kommer att bli så till spelen i Kina, säger Ganus.

President Vladimir Putin är inte av samma åsikt, han sade tidigare denna månad att Ryssland visst uppfyller Wadas krav.

I dag möter Wada experter som analyserat testerna som Ryssland skickat in. Jurij Ganus säger att hans organisation inte har något att göra med manipulationen av testerna, eftersom de inte har tillgång till den databasen. I stället tror Ganus att det är högt uppsatta personer som står bakom det hela.

– Det här är ett slag mot den nuvarande generationen av idrottare och även mot de kommande generationerna. Det är en tragedi, säger Rusadabossen.

I bästa fall får några idrottare inbjudan till OS, likt i Pyeongchang 2018, spekulerar Ganus. Förutom OS-avstängning förväntar sig han även andra straff, såsom begränsningar med att arrangera internationella turneringar, ryssar som avskedas från internationella förbund, samt böter.

– Vi måste låta bli att skylla på västvärlden, att de försöker sätta press på oss. Ryssland måste städa i sitt eget hus.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln