Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Biljakt och skott i centrum av Karleby – nu åtalas en man för mordförsök

Från 2019
Bil.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

En Karlebybo riskerar flera års fängelse för en biljakt som kunde ha slutat illa i Karleby i somras.

Mannen åtalas bland annat för försök till mord. Det var i juli 2019 som han körde upp jämsides med en annan bil på Torggatan i centrala Karleby. Han sköt mot chauffören i den andra bilen men skottet missade.

Händelseförloppet började lite tidigare på parkeringsplatsen utanför beroendecentret Porten intill Mellersta Österbottens centralsjukhus.

Där försökte den åtalade tränga sig in i en bil där en annan man befann sig. Enligt åklagaren hade den åtalade på förhand tagit reda på var den andra mannen fanns och han hade med sig en revolver.

Det tilltänkta offret lyckades ändå köra iväg.

Den åtalade följde efter i en annan bil och på Torggatan körde han jämsides med den andra bilen och sköt ett skott som krossade fönstret på chaufförssidan i den andra bilen. Skottet träffade ändå ingen människa utan skadade enbart bilen.

Finns på video

Händelseförloppet har bandats av övervakningskameror både vid Porten och Torggatan.

Åklagaren yrkar på minst 2 års ovillkorligt fängelse för den åtalade. Vid tiden för mordförsöket var han villkorligt frigiven. Mannen har tidigare suttit inne för liknande brott som det han nu åtalas för.

Enligt åklagaren har mannen haft som mål att döda den andra mannen och han har orsakat fara både för en annan person i bilen och dessutom allmän fara för människor som rört sig i närheten.

Odlade hampa hemma

Den åtalade har varit frihetsberövad sedan händelsen i juli. Han åtalas också för flera andra brott, bland annat för grovt narkotikabrott.

Mannen har haft 90 gram amfetamin i sin ägo och 114 torkade cannabisblad. I hans lägenhet hittade polisen en cannabisodling med 47 plantor.

Han åtalas också för att ha kört utan körkort, för orsakande av fara och sprängämnesbrott.