Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Har du minskat i längd eller råkat ut för benbrott? Då kan du ha osteoporos

Från 2019
En kvinna med kryckor och foten i paket väntar på perrongen på ett metrotåg.
Bildtext Osteoporos kan drabba såväl ung som gammal.
Bild: Henrietta Hassinen/Yle

Närmare ett par hundra seniorer gymnastiserar på sina stolar. De stiger upp och sitter ner. De gungar med armarna längs med kroppen och ser till att räta ordentligt på ryggen.

Det är så trångt att en del sitter i korridoren för att höra det senaste kring folksjukdomen osteoporos, som mellan 300 000 och 400 000 finländare lever med. Sjukdomen ger upphov till cirka 40 000 benbrott varje år i Finland.

- Men ändå är det långt ifrån alla som vet hur man ska ta hand om sitt skelett och förhindra benbrott, säger Ansa Holm, verksamhetsledare vid Osteoporosförbundet.

Ansa Holm står vid en metalldörr utomhus.
Bildtext Ansa Holm är glad att så många kommit till Osteoporosförbundets evenemang i Åbo.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Därför har man bjudit med sig läkare, skötare, patienter och andra experter på en turné som omfattar Uleåborg, Jyväskylä, Åbo, Tammerfors och Helsingfors för att informera om sjukdomen.

- Osteoporos är en sjukdom som orsakar benbrott, det är en progressiv sjukdom och därför är det viktigt att man stoppar den i tid. Tar man inte hand om sjukdomen får man ofta nya benbrott, berättar Ansa Holm.

Niilo har brutit två ben under senaste år

Åbobon Niilo Suojama har gjort ett mättest som besökarna enkelt kan göra för att få veta hur det ligger till med skeletthälsan.

- Jag har under de två senaste vintrarna brutit ben och jag har varit rädd för att det kanske är något fel i min bentäthet. Nu visar resultaten att jag har lite orsak att vara orolig. Nu måste jag börja ägna mer tanke åt motionen och kosten, säger Suojama piggt.

Niilo Suojama står ute vid en klippa.
Bildtext Niilo Suojama misstänker att benskörhet kan ligga bakom hans senaste benbrott.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Suojama rör på sig aktivt, så det borde inte vara ett problem, men han tänker gå på vidare undersökningar.

- Med tanke på senaste årens benbrott så ska jag låta göra ett bentäthetstest hos läkaren för att få svar.

Inte bara seniorer drabbas

Trots att det är främst seniorer som besöker evenemanget i Åbo, är det ingalunda endast seniorer som drabbas. Man kan insjukna i osteoporos i vilken ålder som helst, till och med som barn.

- Skelettet är känsligt och påverkas av olika sjukdomar och mediciner, hur mycket vi rör på oss och vår kost sätter också sina spår i skelettet.

Har din längd minskat med flera centimeter sedan ungdomen? Har du fått ett benbrott då du utfört vardagliga sysslor? Har din hållning blivit avsevärt sämre? Då kan du ha drabbats av osteoporos, säger Ansa Holm.

Ärftliga faktorer kan också påverka det att man insjuknar, men det går alltid att göra något.

- Det gäller att ha en mångsidig och hälsosam kost, som ger tillräckligt med kalcium, protein och d-vitamin. Dessutom är det viktigt med mångsidig motion och försöka förhindra att man faller och slår sig, eftersom det är då benbrotten oftast sker.

Ansa Holm påpekar också att osteoporos är en kronisk sjukdom som måste behandlas livet ut.

- Det räcker inte med att man behandlar den en gång. Ibland behövs också mediciner, men det går att leva med sjukdomen, försäkrar Ansa Holm.

Nu gäller det att följa med läget helt enkelt

Väninnorna Riitta Ojala och Ritva Koittola besöker evenemanget av allmänt intresse.

- Jag kom hit för att lära mig mer om vad som eventuellt väntar och för att få information, säger Ojala, och Koittola instämmer.

- Visst är man lite rädd då man blir äldre, att det finns en möjlighet att drabbas av det.

Riitta Ojala och Ritva Koittola står ute bland höstlöven.
Bildtext Riitta Ojala och Ritva Koittola motionerar dagligen för att hålla sig friska.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Men testen som damerna har gjort, visar att de än så länge inte har något att oroa sig över, trots att deras tester visar att skelettet inte är fullt så starkt som förr.

- Ingen större fara åtminstone ännu, säger Koittola glatt.

- Ja, nu gäller det att följa med läget helt enkelt, tillägger Ojala.

Diskussion om artikeln