Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Maria Grundvall vinner debutantromantävlingen ”Läs mig!” med en feelgood-berättelse om renoveringsprojekt och relationsbekymmer

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 11:43.
Ida Fellman, Maria Grundvall och Saara Fernström.
Bildtext Pristagarna i romandebutantävlingen "Läs mig!": Ida Fellman, Maria Grundvall och Sara Fernström.
Bild: Yle/Marit Lindqvist

För ett år sedan utlyste Schildts & Söderströms förlag romantävlingen ”Läs mig!” för skribenter som inte tidigare publicerat sig i bokform. Bland 50 tävlingsbidrag har man nu utsett tre pristagare.

Första pris tillfaller Maria Grundvall för bidraget Sommardrömmen med motiveringen:

"Med lätthet och säkerhet styr författaren sin huvudperson genom renoveringsprojekt och relationsbekymmer. Komedins svåra konst behärskas med bravur och vetskapen om människans löjliga belägenhet balanseras av en envis tro på vänskapen och kärleken. Det här är feelgood i Kaskö, skrivet med en sådan skicklighet att juryn hade svårt att lägga manuskriptet ifrån sig. Ett begynnande författarskap i lyxförpackning!"

Romanen Sommardrömmen utkommer våren 2020. Prisvinnaren belönas dessutom med 5 000 euro.

Maria Grundvall, född i Kaskö 1976 och bosatt i Helsingfors, är litteraturvetare och arbetar som bibliotekarie och informatör vid Grankulla bibliotek.

Hon har tidigare mottagit pris i både Arvid Mörne-tävlingen 2001 och Solveig von Schoultz-tävlingen 2009.

Andra pris tillfaller Ida Fellman för bidraget Till framtiden kommer vi genom att sitta och vänta och tredje pris tilldelas Saara Fernström för bidraget Goda moder. Andra- och tredjepristagaren belönas med 1 000 euro var.

Juryn i tävlingen ”Läs mig!” bestod av författarna Sirpa Kähkönen och Ellen Strömberg samt av Martin Welander och Anna Friman, redaktör respektive litterär chef vid Schildts & Söderströms förlag.

Lyssna på en intervju med Anna Friman och Martin Welander från Schildts & Söderströms förlag samt vinnarna i tävlingen, dvs. Maria Grundvall, Ida Fellman och Saara Fernström:

Vinnarna i romandebutantpristävligen Läs mig!

6:13