Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

När gästhamnen tystnar börjar Naguföretagarna förbereda för nästa turistsommar

Från 2019
Uppdaterad 10.11.2019 13:35.
Programmet är inte längre tillgängligt

Sommartid invaderas Nagu av tusentals turister och sommarbor, men redan i augusti är det väldigt lugnt. Frågan är vad hundratalet turistföretagare sysselsätter sig med efter det.

Ungefär hundra av över fyrahundra företag i Nagu i Pargas anger att de på ett eller annat sätt är involverade i turismen. Men idag är turistsäsongen bara några intensiva veckor lång.

Redan i mitten av augusti stänger många för säsongen och utbudet för besökarna är väldigt knappt. Det gäller både de små butikerna i gästhamnen och annan service, så som restauranger.

Viveca Smeds-Aalto är informationssekreterare i Nagu tror att en del av företagare i Nagu kan leva helt på den korta turistsäsongen, men många av dem har också andra sysslor vid sidan om.

- Jag tror att många gör underhållsjobb när det gäller till exempel stugor och bryggor. När det gäller hantverk är det nu det finns möjlighet att fylla på lagren, säger Smeds-Aalto.

Längre säsong?

Det har i många år talats om att förlänga turistsäsongen men ännu tycks ingen ha hittat de vises sten i den här frågan.

- Vi jobbar på det hela tiden och har försökt förlänga ringvägssäsongen. Nu lyckas vi med att förlänga stora ringvägen med två veckor i vår. Här är det förbindelsebåtarna som är det avgörande, säger Smeds-Aalto.

Hon menar att många av företagen är beredda att hålla öppet ifall det kommer bokningar och påpekar att skärgården absolut inte behöver vara stängd på vintern.

- Om inte annat kan man komma och njuta av lugnet och naturen. Inkvartering och annan service ordnas nog, säger hon.

Viveca Smeds-Aalto sitter i närbild med datorskärmar i bakgrunden
Bildtext Viveca Smeds-Aalto tror att företagarna är beredda att hålla öppet längre än de intensiva sommarveckorna.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Första sommaren gick helt över förväntan

Minna Lindberg och Ann-Charlotte Vuorio jobbar sedan i juni i år med en inredningsbutik i Nagu.

Tidigare verkade båda i Pargas. Efter att ifjol vintras ha haft en gemensam pop up-butik i Nagu, tyckte de att det verkade finnas en efterfrågan på inrednings- och gåvoartiklar också här.

- Vi hade visserligen hört att det rör sig mycket folk i Nagu sommartid, men den första sommaren gick helt över alla förväntningar, säger Ann-Charlotte Vuorio.

- Försiktigt förväntansfullt hoppades vi att vi skulle fördubbla omsättningen, men det blev mer än så. Men så jobbade vi också sju dagar i veckan, varorna höll på att ta slut och ibland såg det lite tomt ut, fortsätter hon.

Just nu har butiken öppet tre dagar i veckan. Minna Lindberg anser att folk här verkar vara trogna de egna affärerna och Naguborna verkar vilja använda de tjänster som finns på den egna orten.

Minna Lindberg och Ann-Charlotte Vuorio målar vita koner bakom sin butiksdisk
Bildtext Minna Lindberg och Ann-Charlotte Vuorio hade egna affärer i Pargas. I somras flyttade de till Nagu och jobbar nu under samma tak.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Det är nu allt ska fixas

Visa av den gångna sommaren vet Minna Lindberg och Ann-Charlotte Vuorio att det är nu under den lugna perioden, utan stora mängder turister, som lagren ska fyllas på.

Minna Lindberg målar ett bord svart vid butiksdisken
Bildtext Minna Lindberg renoverar och målar så att allt blir klart till nästa sommar. Butiker håller också öppet vintertid.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Vi producerar ganska mycket eget. Vi renoverar gamla möbler, målar och syr av återvunnet material. Tid till det finns inte på sommaren då vi är här sju dagar i veckan från morgon till kväll.

En hylla med olika konstglas i en inredningsaffär
Bildtext Nagubor och sommargäster besöker butiken också vintertid. Charlotte Vuorio anser att Nagubor vill stöda de lokala affärerna.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Vinterns resa till Karibien går nog bara till Åbo

För att dryga ut inkomsterna kommer det att ordnas workshopar i affären. Dessutom kan Vuorio och Lindberg åka ut till kunder och ge dem inredningstips.

De medger båda att de klarar sig på den här verksamheten, men vinterns resa till Karibien går kanske bara till Åbo.

Ann-Charlotte Vuorio påpekar för sin del att det inte blir mycket kvar, men att halva lönen är att få jobba med det man trivs med och att få göra det i skärgården.

Receptet för en längre turistsäsong anser båda att vore att företagarna i Nagu skulle hålla öppet längre in på hösten, eftersom det finns besökare i skärgården också ända in i september.

- Efter en intensiv sommar kan det vara tungt, men om folk märker att var och varannan affär är stängd kommer de kanske inte tillbaka. Det kan vara några kämpiga år att stå här ganska folktomma, men om vi bara håller ut leder det nog till resultat, säger Lindberg.

Inifrån en inredningsaffär med en massa prylar
Bildtext Inredningsbutiken var en succé över förväntan i somras.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Diskussion om artikeln