Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets offensiv i Syrien präglar Natos försvarsministermöte - "Meningslöst att försöka dölja att det finns olika åsikter"

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 08:59.
Natos:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterade utsikterna inför försvarsministermötet på onsdagen. (arkivbild)
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Turkiets offensiv mot kurder i Syrien sätter en prägel på Natos försvarsministermöte som äger rum i Bryssel i dag och imorgon. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg yrkar på en politisk lösning till den väpnade konflikten.

Bryssel

Natochefen Jens Stoltenberg välkomnar att våldsamheterna i de kurdkontrollerade områdena minskat efter ett avtal om eldupphör mellan USA och Natolandet Turkiet förra veckan.

Norrmannen säger att det är viktigt att samtliga styrkor agerar återhållsamt och med respekt för mänskliga rättigheter.

- Det vi bevittnat under de senaste dagarna är uppmuntrande eftersom det visar att det är möjligt att gå mot en politisk uppgörelse, en politisk lösning, sade Stoltenberg vid en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Stoltenberg säger att han uttryckte sin djupa oro över situationen i Turkiet då han träffade Turkiets president Erdoğan för några dagar sedan.

- Men jag erkände också naturligtvis att ingen annan allierad drabbats av fler terrorattacker och att ingen annan allierad tagit emot lika många flyktingar som Turkiet. Därför har de också legitima säkerhetsbekymmer.

Förslag om säkerhetszon kommer att diskuteras

Jens Stoltenberg säger att utvecklingen under de senaste dagarna varit uppmuntrande eftersom den visar att det är möjligt att gå mot en politisk lösning av krisen.

Ett förslag till lösning presenterades av Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer nyligen.

Hon föreslår att det inrättas en internationell säkerhetszon i området i samarbete med Turkiet och Ryssland, som också har intressen i regionen.

- Det här kommer säkert att tas upp vid mötet. Jag väntar mig att Annegret Kramp-Karrenbaur, försvarsministern, kommer att dela sina tankar med de andra allierade.

Turkiets angrepp stöter på kritik

Att Turkiet i egenskap av Natoland går till angrepp mot kurderna, som hjälpt USA i kampen mot terrororganisationen IS i Syrien, har väckt ont blod inom många Natoländer.

Erdoğan inledde sin offensiv mot de kurdiska styrkorna i nordöstra Syrien efter att president Donald Trump beslutat att USA lämnar norra Syrien.

Hans mål är att upprätta en över 440 kilometer lång och cirka 30 kilometer djup buffertzon på den syriska sidan om gränsen mot Turkiet.

Stoltenberg sticker inte under stol med att militäroperationen delar åsikterna inom Nato.

- Det är meningslöst att försöka dölja att det finns meningsskiljaktigheter mellan Natoländer då det kommer till situationen i norra Syrien.

Med tanke på de olika åsikter som råder är det bra att Nato erbjuder en plattform för fortsatt diskussion, säger Stoltenberg.

Ett av målen måste vara att inte äventyra de landvinningar man gjort i kampen mot islamiska staten.

Finland deltar i egenskap av partnerland

Finlands deltar i delar av försvarsministermötet i egenskap av partnerland.

I de diskussioner där Finland deltar tangeras bland annat kampen mot hybridhot och stärkandet av krisberedskapen.

I kväll representeras Finland av försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och på fredag av Natoambassadör Klaus Korhonen.

Diskussion om artikeln