Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Francisco Francos grav flyttades i Spanien efter många fördröjningar: "Diktatorns arv ska inte hyllas"

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 15:47.
Familjemedlemmar bär ut den forna diktatorn Francisco Francos kvarlevor från mausoleet i basilikan i Valle de los Caídos i San Lorenzo del Escorial 24.10.2019
Bildtext Familjemedlemmar bär ut den forna diktatorn Francisco Francos kvarlevor från mausoleet i basilikan i Valle de los Caídos i San Lorenzo del Escorial 24.10.2019
Bild: Juan Carlos Hidalgo / various sources / AFP) - LEHTIKUVA / AFP

Den forna spanska diktatorn Francisco Francos kvarlevor flyttades i dag från ett mausoleum i De stupades dal nära Madrid.

Franco begravs i stället vid sidan av sin fru på begravningsplatsen El Pardo, ett tjugotal kilometer från den nuvarande gravplatsen.

Francos gravplats har länge varit en kontroversiell fråga och flytten har fördröjts i över ett år. Francos familj har flera gånger överklagat beslutet, som har varit en central fråga för den styrande socialistregeringen.

Regeringen anser att man inte längre kan fortsätta att hylla diktatorns arv i mausoleet. Mausoleet har blivit en turistattraktion och vallfärdsplats, särskilt för ytterhögern och nynazister.

Valle de los Caídos blir en minnesplats för personer som föll offer för fascismen

De stupades dal eller Valle de los Caídos byggdes till minne av de stupade soldaterna under spanska inbördeskriget. Regeringen vill att området blir en minnesplats för fascismens offer.

Mausoleet i De stupades dal vid ett berg med ett enormt kors.
Bildtext x-diktatorn Francisco Francos kvarlevor flyttades från ett mausoleum som är uthugget ur berget i De stupades dal
Bild: /All Over Press

De stupades dal byggdes mellan åren 1940 till 1959, till stor del av tiotusentals undernärda politiska fångar. 33 000 stupade soldater är begravda i Valle de los Caídos och där finns också motståndsmän i omärkta gravar.

Franco väkijoukon ihailemana
Bildtext Fransisco Franco var Spaniens diktator med titeln "El Caudillo" (ledaren) mellan åren 1939–1975.
Bild: Teresa Alvellanosa

Francos familj som motsatte sig flytten in i det sista, vädjade ända till Spaniens Högsta domstol, men förgäves.

Familjen föreslog också att Franco skulle begravas i katedralen i Almudena där hans dotter är begravd, men regeringen var rädd för att en så centralt belägen gravplats kunde locka nynazister och andra radikala högeraktivister.

– Diktatorns familj och de omkring dem har gjort allt i sin makt för att fördröja flytten, konstaterade den biträdande premiärministern Carmen Calvo i våras.

Den forna diktatorn Francisco Francos kvarlevor flyttas från Valle de los Caídos med helikopter till en statlig begravningsplats  i Madrid.
Bildtext Den forna diktatorn Francisco Francos kvarlevor flyttas från Valle de los Caídos med helikopter till en statlig begravningsplats i Madrid.

Familjen anser att regeringen visar sin vanvördnad för Francos kvarlevor, men regeringen har försäkrat att flytten arrangeras på ett högaktande sätt.

- Den nya begravningen sker på ett respektfullt sätt i närvaro av hans anhöriga, sade justitieministern Dolores Delgado i förrgår.

"Franco lever" står det på banderollen som visades upp i Valle de los Caidos då den forna diktatorn Francos kvarlevor fördes bort från området m
Bildtext "Franco lever" står det på banderollen som visades upp i Valle de los Caidos då den forna diktatorn Francos kvarlevor fördes bort från området
Bild: EHTIKUVA / AFP Oscar Del Pozo

Inga utomstående fick vara på plats då kvarlevorna lyftes upp.

Francos kvarlevor flyttas till samma plats där hans hustru är begravd på den statliga begravningsplatsen Mingorrubio El Pardo 20 kilometer norr om Madrid.

Franco-eran är fortfarande ett känsligt ämne i Spanien, trots att den forne diktatorn har varit död i över 40 år. Åsikterna har varit delade om flytten, både bland befolkningen och partierna.

Mausoleet Valle de los Caídos i San Lorenzo del Escorial där offren för fascismen är begravda
Bildtext Mausoleet Valle de los Caídos i San Lorenzo del Escorial där offren för fascismen är begravda
Bild: LEHTIKUVA / AFP Javier Soriano