Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Sannfinländarna fortsättningsvis störst, hela 30 procent av den insamlade plasten bränns upp, Natos försvarsministrar möts i Bryssel

Från 2019
Plastskräp.
Bildtext Hela 30 procent av den insamlade plasten bränns upp i energisyfte istället för att återvinnas.

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes:

Sannfinländarna fortsätter att vara landets klart populäraste parti. Enligt Helsingin Sanomats färska mätning skulle 20,5 procent av väljarna idag rösta på Sannfinländarna. Samlingspartiet och socialdemokraterna ligger på en delad andra plats, med ett stöd på 17 procent.

Migrationsverket har kritiserats för att inte ha färsk information om förhållandena i ett land när de fattar beslut om asyl. Nu utvecklar myndigheten sitt sätt att hantera fakta om länder därifrån det kommer asylsökande till Finland.

Det blir allt vanligare att återvinna plast i Finland, men en stor del av den plasten vi sorterar och för till plastinsamlingskärlet blir inte till ny plast. Hela 30 procent av den insamlade plasten bränns nämligen upp i energisyfte istället för att återvinnas.

Utrikes:

Turkiets offensiv mot kurder i Syrien sätter en prägel på Natos försvarsministermöte som äger rum i Bryssel i dag och imorgon. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg yrkar på en politisk lösning till den väpnade konflikten.

I Spanien ska den förra diktatorn Francisco Francos kvarlevor idag flyttas från mausoleet i De stupades dal nära Madrid. Han begravs i stället i en familjegrav, ett tjugotal kilometer från den nuvarande gravplatsen. Gravplatsen har länge varit en kontroversiell fråga och flytten har fördröjts många gånger.

Idag firas FN-dagen. Den 24 oktober 1945 trädde Förenta Nationernas stadga i kraft, vilket rent formellt var startskottet för FN:s arbete. FN-dagen är en officiell flaggdag.

Väder

Ett nederbördsområde breder ut sig till landets norra del, i landets södra och mellersta del är det milt.

Temperaturen är 6 till 12 grader i de södra och mellersta delarna, 3 till 8 grader i Norra Österbotten och Kajanaland och +2 till -4 grader i Lappland.

Till havs varnas för friska vindar: på Finska viken västlig till sydvästlig vind 12 meter per sekund, och på Norra Östersjön, Ålands hav, Skärgårdshavet och Bottniska viken sydvästlig vind 12 meter per sekund.

Diskussion om artikeln