Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Daghemmen i Kvevlaxområdet blir kvar – "kommer att bli en utmaning ekonomiskt"

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 11:10.
Barn ser ut genom fönstret
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Det blir ingen indragning av daghem i Kvevlaxområdet i Korsholm, det beslöt bildningsnämnden på onsdag kväll. I stället går man in för att nuvarande daghem renoveras och byggs ut för att täcka behovet av dagvård i framtiden.

På grund av Korsholms alltmer ansträngda ekonomi var daghemmen i Petsmo, Veikars, Kuni och Västerhankmo indragningshotade.

Efter ett långt möte och en omröstning i bildningsnämnden gick nämnden emot bildningsdirektör Denice Vesterbacks förslag om stängning och centralisering.

Nämnden beslöt att daghemmen i Korsholm ska finnas så nära barnens hem som möjligt.

Förvånad men glad

Micaela Nilsson, som är ordförande för Petsmo hem och dagis, är både nöjd och förvånad över beslutet.

- Glatt överraskad blir man nog. Det känns bra att de faktiskt håller vad de lovade. Då skolan stängdes blev vi lovade att daghemmen skulle vara kvar, säger Micaela Nilsson.

Varför är det så viktigt för dig att daghemmen ska vara kvar i byarna?

- Främst ser jag nog för barnens del att de ska vara kvar i byarna. Vi har det bättre i byarna med skogen och alla möjligheter som finns för både motoriska utvecklingen och välmåendet och kreativiteten hos barnen. Därför anser jag att barnen ska vara i små enheter i byarna.

Bakgrunden till planerna på att dra in daghemmen i Kvevlaxområdet var ekonomiska. Korsholms kommun går dryga tre miljoner på minus i år och det gäller att hitta sätt att spara pengar.

Har kommunen faktiskt råd med dethär, är det okej att ta det här beslutet då det är knepiga ekonomiska tider?

- Knepigt blir det helt säkert, men det är ju en investering i framtiden. Mår barnen bättre så blir det en bättre framtid också. Det blir dyrt det också om de mår sämre sedan om några år och behöver mycket resurser, säger Nilsson.

Stor utmaning att få ekonomin att gå ihop

Bildningschef Denice Vesterbacks ursprungliga förslag gick ut på att koncentrera småbarnspedagogiken till färre och större enheter.

Före omröstningen ändrade hon ändå sitt förslag så att Veikars och Kuni daghem skulle stängas medan Petsmo daghem skulle få fortsätta så länge det finns ett tillräckligt barnunderlag.

Daghemmet i Västerhankmo skulle också få fortsätta sin verksamhet.

Men det blev ett helt annat förslag av Nicklas Nygård (SFP) som vann efter omröstning, rösterna föll 7-4.

Bildningsnämndens ordförande Johanna Nyman (SFP) säger att hon accepterar bildningsnämndens beslut.

- Vi får se om det går vidare, om styrelsen tar över ärendet eller om styrelsen och fullmäktige är nöjda med beslutet vi gjort i bildningsnämnden, säger Johanna Nyman.

Bildningsnämnden kommer inte att få någon tilläggsfinansiering vilket innebär att man ska kunna förverkliga dagvården med de resurser man har. Johanna Nyman tror att det kommer att bli svårt.

- Då är det upp till nämnden att se till att man förverkligar det inom de ramar som vi har fått och det kommer nog att bli en stor utmaning. Det blir inom den grundläggande utbildningen som vi måste spara. Jag kan inte nu direkt säga från vilka moment vi kommer att ta pengarna.

Nicklas Nygårds förslag, som vann omröstningen, lyder så här:

Nuvarande daghem renoveras och byggs ut för att täcka nuvarande upptagningsområdens behov av dagvård inom en överskådlig framtid.

Om en byggnad bedöms vara i otjänligt skick kan ett nybygge bli aktuellt.

Principen ska vara att Korsholm erbjuder småbarnspedagogik så nära hemmet som möjligt, i ändamålsenliga utrymmen, även på finska och/eller som språkdusch på de upptagningsområden det finns underlag.

Artikeln är uppdaterad 24.10 klockan 11:10 med uppgiften om att bildningsdirektör Denice Vesterback ändrade sitt ursprungliga förslag innan omröstningen i bildningsnämnden.

Diskussion om artikeln