Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Rinne i ny bok: Sipilä erbjöd att byta ut Samlingspartiet mot SDP i regeringen – Sipilä dementerar

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 15:12.
Antti Rinne sitter på en scen och håller i en mikrofon.
Bildtext Antti Rinne - koko tarina kallas Rinnes officiella biografi.
Bild: Lehtikuva

Nya avslöjanden om det inrikespolitiska spelet bakom kulisserna ges i en färsk bok om SDP-ordföranden Antti Rinne som publiceras i dag.
Boken beskrivs som en politisk tidsresa, en berättelse om en ganska vanlig finländsk man, hans arbete och hans familj(er).

När boken presenterades väckte de färska politiska händelserna mest intresse. Rinne avslöjar i boken att Socialdemokraterna erbjöds en plats i regeringen redan sommaren 2017.

Den dåvarande statsministern Juha Sipilä (C) erbjöd sig att byta ut Samlingspartiet mot Socialdemokraterna i regeringen.

Sipilä ville få igenom vårdreformen och var beredd att droppa tanken om valfrihet som var Samlingspartiets villkor.

Enligt boken hölls ett hemligt mötet på Finlandsarenan i Björneborg på sommaren 2017, men Antti Rinne tackade nej efter bland annat kontakter med sina föregångare på posten som SDP-ordförande.

Sipilä dementerar

Juha Sipilä bestrider däremot uppgiften om att han på detta vis skulle ha friat till Antti Rinne mitt i vårdsreformsbråket.

Det var en fåordig Sipilä som träffade pressen i riksdagen före Centerns gruppmöte på torsdagen.

- Det stämmer att jag träffade Rinne (i Björneborg). Jag har träffat honom många gånger. Men dörren till regeringen stod på glänt bara en gång för oppositionen. Det var år 2017 i samband med att Sannfinländarna splittrades. Jag tyckte det var viktigt att träffa oppositionsledaren och oppositionen också under perioden, sade Sipilä.

Skildrar uppväxttiden i Lovisa

Rinne hade goda kontakter med Centern också efter valet 2019. Rinne fick i god tid veta om Sipiläs planer på att avgå från statsministersposten och Centerns önskan att ingå i den nya regeringen. Fram till dessa hade Rinne tänkt sig en regering med Samlingspartiet, trots att det i boken framgår att han inte egentligen gillade tanken.

Boken är en biografi över Antti Rinnes liv. Förutom de färska politiska nyheterna berättar Rinne om sin sjukdom strax före riksdagsvalet 2019. Hans uppväxttid på olika håll i Finland nämns, bland annat i Lovisa där Rinnes far var inflytelserik socialdemokratisk politiker.

Rinne och författarna till boken, journalisterna Matti Mörttinen och Lauri Nurmi, intervjuades på Akademiska bokhandeln i Helsingfors.

Boken Antti Rinne – koko tarina kallas för Rinnes “auktoriserade biografi”.

Lång facklig karriär

Antti Rinne blev partiordförande för SDP år 2014 och finansminister samma sommar. Han efterträdde Jutta Urpilainen, som var hans motkandidat i partiordförandevalet.

Rinne valdes in i riksdagen i Nylands valkrets 2015. Statsminister blev han sommaren 2019.

Tidigare hade han en lång facklig karriär, bland annat som jurist. Hans sista fackliga uppdrag var som ordförande i tjänstemannafacket PRO.

Boken beskrivs som ett personporträtt om ett ledarskapsproffs. Rinne sägs vara känd som en person som fattar snabba beslut, men också en som snabbt tappar tålamodet.

Journalisterna Matti Mörttinen och Lauri Nurmi intervjuades tillsammans med statsministern i samband med boksläppet på Akademiska bokhandeln i Helsingfors denna morgon.

Statsminister Antti Rinne talar ut om sitt liv - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad klockan 14.16 och 15:12 med Juha Sipiläs kommentarer.

Diskussion om artikeln