Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Citymarketkvarteret förnyas helt, Västra Mannerheimleden blir parkgata – så här ska Borgå centrum se ut i framtiden

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 14:28.
En byggnad med böljande tak omgivet av träd på ett torg.
Bildtext Så här kan Borgå torg se ut i framtiden. På skissen syns bland annat paviljongen med det böljande taket som ska byggas där den gamla busstationen ligger nu. Den gamla busstationen ska rivas i slutet av året, efter att julsäsongen är över.
Bild: Borgå stad/Arkkitehtitoimisto ALA

På torsdagen presenterade Borgå stad sina visioner för torget, Citymarketkvarteret och Västra Mannerheimleden. Torget ska utvecklas till stadens hjärta.

Borgå stads utvecklingsprojekt i centrum presenterades på torsdagsmorgonen. Stadsutvecklingsnämnden tar ställning till en del av planerna redan nästa vecka, den 29 oktober.

Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz säger i ett pressmeddelande att torget ska utvecklas och bli stadens hjärta.

– Torget lockar människor att trivas och tillbringa tid tillsammans. Utöver den traditionella torghandeln och caféerna finns det rum också för evenemang och en ny, lockande arkitektur, säger von Schoultz.

Dessutom ska Västra Mannerheimleden ändras och bli Borgå parkgata, en del av centrum.

Citymarketkvarteret skulle ändras ganska mycket.

– Det skulle leda en promenad från Krämaretorget genom det helt förnyade Citymarketkvarteret. Promenaden skulle koppla Gamla stan samman med torgområdet, fortsätter von Schoultz.

En bred gata med cykel-och gångväg på den högra sidan och höghus på den vänstra sidan.
Bildtext Så här kan Västra Mannerheimleden – eller Borgå Parkgatan – se ut i framtiden. Södra sidan av gatan skulle kantas av hus medan norra delen skulle innehålla mer grönska.
Bild: Borgå stad/OlaDesign

Planerna är i olika skeden. En del av planerna är först på idéstadiet, för en del finns redan planutkast.

Börjar med torget

Det som staden snabbast kan komma i gång med är utvecklingen av stadens hjärta, torget. Målet är att få planen för torgområdet godkänd nästa år för att i allra bästa fall kunna påbörja byggnadsarbetena 2021.

– Torget är kärnan i förändringen på många vis, en central plats för alla, säger stadsplaneringschef Dan Mollgren.

Hur mycket torgrenoveringen kostar är svårt att säga ännu i det här skedet.

– Det jag kan säga är att vi inte har en idé på bordet som innehåller mycket väggar och tak. Vi vill visserligen ha nya ytor av hög kvalitet, men vi har inga underjordiska lokaler. Vi talar inte om tiotals miljoner, men visst, det kostar att göra om ett så här stort torg i hög kvalitet, säger Mollgren.

Två män står utomhus framför ett gult hus.
Bildtext Biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz och stadsplaneringschef Dan Mollgren är nöjda med planerna.
Bild: Yle/Mira Bäck

Projektet med att bygga en anslutningsparkering och en ny servicestation intill vad som ska bli Borgå Parkgatan är också ganska långt kommet. Man ska påbörja markarbeten nästa år för att kunna sätta igång med själva byggandet 2021.

Vad gäller resten av Parkgatan så hoppas man på att kunna göra en ny detaljplan för området före 2025.

Det tidsmässigt största frågetecknet i det här skedet är Citymarketkvarteret.

Planerna har utvecklats sedan 2017 i samarbete med bland andra fastighetsägare, Borgåbor och beslutsfattare.

– Det är jättespännande att alla de här fyra projekten bildar en stor helhet som kommer att ge Borgå möjligheter att växa i framtiden, säger von Schoultz.

Park, paviljong och saluhall

– Framför köpcentret Lundi planeras en ny liten park och en paviljong med många olika tjänster. Paviljongen har ett tak med böljande form. En sådan lockande arkitektur kan utvecklas till en sevärdhet och locka också arkitekturturister till Borgå, säger Mollgren i pressmeddelandet.

Torget får en levande och intressant stenläggning. Utöver paviljongen finns det rum också för två kiosker och en utescen som också fungerar som en spelplats. Den historiska parken framför Stadshuset renoveras.

En bred flerfilig gata med trafikljus och höghus på den högra sidan.
Bildtext Visionerna för Västra Mannerheimleden är nästan utopistiska. Någonting som liknar den här synen kan i framtiden möta den som kör in i staden från Helsingforshållet.
Bild: Borgå stad/OlaDesign

Mitt på torget finns det rum för handeln. Planerna omfattar också en saluhall bredvid torget.

– Mest intressant skulle det vara att koppla samman torget och Stadsparken med hjälp av saluhallen. Saluhallen hämtar nya möjligheter för torghandeln och stadens unika restaurangutbud, säger Mollgren.

Borgå stad hoppas på att någon av fastighetsägarna kring torget hittar ett koncept för saluhallen och börjar utveckla det. Staden erbjuder stöd genom planläggning.

Busshållplatser skulle finnas runt torget, på Biskopsgatan och Fredsgatan.

Citymarketkvarteret förnyas

Ett av de viktigaste objekten då centrum utvecklas är kvarter 23, som är känt som Citymarketkvarteret eller Nimbuskvarteret.

Stadsplaneringen i Borgå har tillsammans med Colliers International utarbetat en preliminär idéplan för kvarteret som enligt staden skulle skapa goda möjligheter att göra centrum mer livligt och förbättra förbindelserna mellan Gamla stan i Borgå och torgområdet.

Planändringen för torget, den nya parkgatan och Valtimohusets hotellprojekt stöder den här planen, berättar Dan Mollgren.

Vy av en korsning mitt i Borgå där bilar kör förbi. I blickfånget ligger ett stort brunt hus som det står Citymarket på.
En gatukorsning med ett högt trekantigt hus i mitten.
Jämförelse av två bilder: Här är stadens framtidsvision för Nimbuskvarteret.
Bilder: Yle/Mira Bäck (vänster), Borgå stad/LUMART (höger)

Kvarteret skulle få en högklassig och tillgänglig promenad som skulle leda snett genom kvarteret. Längs den skulle finnas affärslokaler i gatuplan.

- Det att man nu går genom Gamla stan och landar på Krämartorget, och kanske svänger om där, är tråkigt. Samtidigt är det så att när man stiger av bussen i Empirestaden, på torget, så kanske man inte riktigt hittar riktningen till Gamla stan, säger Mollgren.

Den diagonala promenaden genom kvarter 23 skulle öppna stadsdelarna mot varandra och göra det naturligt att fortsätta promenaden från Gamla stan ända till torget.

Ovanför affärslokalerna som kantar promenaden skulle det placeras bostäder och kontorslokaler. Byggrätten för kvarteret skulle vara 1,5 gånger större än nu och antalet våningar för det mesta sex.

– Under gatuplanet skulle finnas en parkeringsanläggning i en våning som skulle vara större och högklassigare än den nuvarande anläggningen. I och med den nya anläggningen kan antalet bilplatser till exempel på Krämaretorget minskas, säger Mollgren.

Staden förhandlar med fastighetsägarna om att inleda detaljplaneändringen.

Artikeln har uppdaterats med mera information om stadens planer. Bilder och några citat av Fredrick von Schoultz och Dan Mollgren har lagts till.

Diskussion om artikeln