Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Posten: Strejken fördröjer postgången med flera veckor – Luftfartsunionen inleder stödåtgärder

Från 2019
Uppdaterad 24.10.2019 15:21.
Postens anställda iklädda orange västar står i bås och sorterar post.
Bildtext Anställda sorterar post i Postens logistikcenter i Helsingfors. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

En strejk skulle leda till omfattande dröjsmål i försändelserna, meddelar Posten.

Om inte Posten och dess anställda når en överenskommelse kommer Post- och logistikunionen PAU att inleda en strejk den 11 november. Strejken gäller kring 9 000 anställda.

Enligt Posten skulle det här innebära störningar i synnerhet i utdelningen av brev, tidskrifter och reklamblad.

Postens uppskattning är att om strejken blir av i den planerade omfattningen leder det till dröjsmål på upp till många veckor. Också paketförsändelser kan fördröjas med flera dagar.

Enligt Posten kommer dagstidningarnas tidiga morgonutdelning att fungera som normalt. Också Postens serviceställen kommer att hålla öppet som vanligt.

Försöker minimera dröjsmålen

Enligt Jarmo Ainasoja, chef för undantagssituationer på Posten, kommer man att göra allt för att strejken ska orsaka så lite problem som möjligt för kunderna.

– För att försäkra att vi tjänar våra kunder så väl som möjligt har vi vid sidan av vår egen personal också tillfällig och kompletterande personal och underleverantörer, säger Ainasoja i ett pressmeddelande.

Enligt Ainasoja blir situationen ändå svår om strejken verkställs i den utsträckning man planerat.

Enligt PAU kommer strejken inte att gälla sådana uppgifter som har med hälsa eller säkerhet att göra.

Luftfartsunionen inleder stödåtgärder

På torsdagen meddelade Luftfartsunionen att man gett en förhandsanmälan om sympatiåtgärder till riksförlikningsmannen och arbetstagarfacket Palta. Om strejken blir av inleds stödåtgärderna den 11 november och de planeras fortsätta lika länge som strejken, det vill säga till den 24 november.

Stödåtgärderna betyder att fackets medlemmar inte deltar i postsorteringen på flygplatserna.

PAU motsätter sig Postens planer att slopa det nuvarande kollektivavtalet och ersätta det med delar från Medieförbundets och Industrifackets kollektivavtal. Enligt facket skulle det här leda till bland annat lägre löner, längre arbetsdagar och besvärligare arbetstider.

Parterna i arbetstvisten möttes för första gången på tisdagen hos riksförlikningsmannen. Medlingen fortsätter under förlikningsmannens ledning på måndag.

Artikeln uppdaterad klockan 15.24 med uppgiften om att Luftfartsunionen planerar inleda sympatiåtgärder och om medlingen i arbetstvisten.

Diskussion om artikeln