Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Insamlingen Julhjälp Raseborg satsar i år extra på ensamma äldre och barnfamiljer som halkat utanför det sociala skyddsnätet

Från 2019
En kvinna håller upp en julgåva med sidenband.
Bildtext Insamlingen Julhjälp Raseborg vill hjälpa de mest utsatta i samhället.
Bild: Yle, Tero Kyllönen

För femte året i rad ordnas insamlingen Julhjälp Raseborg för familjer som behöver hjälp. Nytt för i år är en skild julklappsinsamling för ensamma äldre.

Eldsjälen bakom insamlingen är precis som tidigare år Mikaela Sundström. Hon har märkt att det varje år är samma familjer som behöver hjälp.

Därför har hon och hennes medhjälpare gått in för att ge barnfamiljerna extra stöd.

Hon säger att man nu försöker hjälpa på ett bredare och mera kontinuerligt sätt än tidigare år.

- Vi har märkt att punkthjälpen inte räcker till, det är klart att den stöder just då, men den hjälper inte på längre sikt.

"Lite mera än bara en matkasse"

Nu jobbar ett team på åtta personer kring Julhjälp Raseborg. Mikaela Sundström säger att det finns expertis från flera olika områden i gruppen.

I gruppen finns beredskap för till exempel familjerådgivning och ekonomi, säger hon.

- Vi försöker erbjuda de här familjerna lite mera än bara en matkasse.

kvinna med ros och diplom.
Bildtext Mikaela Sundström är eldsjälen bakom insamlingen Julhjälp Raseborg.
Bild: Monica Slotte/Yle

Hon säger att de flesta familjer Julhjälpen når är sådana som har halkat utanför det sociala skyddssystemet.

- Från första början har min tanke varit att nå just de här familjerna. De familjer som redan finns inom det sociala skyddsnätet får redan den hjälp de behöver.

De som halkar utanför socialskyddsnätet kan vara lågavlönade ensamförsörjare som samhället tycker borde klara sig, förklarar Sundström.

- Det kan vara sådana personer som ligger på gränsen till att kunna få några stöd. Det kan också hända att de här människorna behöver annan än enbart ekonomiskt stöd, säger hon.

Familjer utanför stödsystemet

En del av dem som ber om och får hjälp av Julhjälpen Raseborg är sådana som har blivit ”mångsjuka”.

- De kan ha drabbats av en sjukdom som skuffat dem utanför arbetslivet och det kan sedan leda till en depression.

Många av de familjer som Sundström talar om är sådana där ena föräldern kanske ännu orkar gå till jobbet, medan den andra inte har några inkomster alls.

- De här familjerna halkar helt och hållet utanför alla stödsystem fastän nettosumman de ska leva på kan vara väldigt låg.

Julklappar till ensamma äldre

En nyhet för i år är att Julhjälp Raseborg i år försökt hitta ensamma äldre i regionen. Det här har man gjort i samarbete med vårdhemsenheterna i Ekenäs, Karis, Pojo och Tenala.

- Vi ska ordna en insamling så att alla våra ensamma äldre också ska få en julklapp. Det kommer antagligen främst att handla om julblommor och choklad och där kommer vi att samarbeta med de lokala blom- och mataffärerna, säger Mikaela Sundström.

Familjer som känner att de är i behov av hjälp kan anmäla sig via Julhjälp Raseborgs sida på Facebook fram till den 8.11.

Artikeln baserar sig på en radiointervju av Gunilla Ginström.

Julhjälp Raseborg skänker också julglädje åt de äldre - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln