Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kakolafunikularen föreslås bli Årets namn i Finland

Från 2019
kakolafunukularen in action
Bildtext Kakolafunikularen anses inte vara särskilt vacker, men är namnet så vackert att det väljs till Årets namn?
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Sju namn har nominerats till finalen för tävlingen Årets namn 2019.

Elisabetsgatan – Liisankatu, Kakolafunikularen, Kino Regina, Mörkö, Pasi Kuikka Oy, Puhti och Väylävirasto tävlar om titeln Årets namn. Namnet är en hedersutnämning som väljs på Helsingfors universitets Namnforskningsdagar.

Elisabetsgatan är ett av de äldsta gatunamnen i Helsingfors, och det fyllde i september 200 år. Elisabeths Gatan, som den ursprungligen hette, har fått sitt namn efter tsarinnan Elisabet Aleksejevna, sägs det i motiveringen till nomineringen.

I Åbo invigdes i våras Kakolafunikularen, den nya bergbanan i Åbo. Till en början hade den bara ett finskt namn, Kakolan funikulaari, tills Yle Åboland uppmärksammade saken och Åbo stad ändrade sig. I prismotiveringen poängteras att det är en bra påminnelse att också offentliga aktörer i tvåspråkiga städer ska vara tvåspråkiga.

Kino Regina finns i Helsingfors Centrumbibliotek Ode. Namnet passar väl ihop med en annan biograf i Helsingfors, Bio Rex, då Regina är latin för drottning och Rex latin för kung. Namnet syftar på skådespelaren Regina Linnanheimo.

Smeknamn och namnlek är nominerade

Mörkö (på svenska Mårran) är den storvuxna ishockeyspelaren Marko Anttilas smeknamn. Mörkö blev nationalhjälte då han slog in den avgörande pucken i VM-finalen i ishockey då Finland vann guld.

Pasi Kuikka Oy är ett företag som hyr ut bajamajor. Vd:n Tomi Kuikka ändrade officiellt sitt namn för att kunna registrera företaget som Pasi Kuikka, vilket är en finsk ordlek för kusipaikka, en pissplats.

Puhti (på svenska kraft, energi eller fart) är namnet på den nya datorn vid Centret för finländsk expertis inom IT för forskning, utbildning, kultur och offentlig förvaltning CSC. Namnet symboliserar den enorma mängd data som datorn kan processa.

Väylävirasto (Trafikledsverket) bytte namn vid årsskiftet. Tidigare hette det Liikennevirasto (Trafikverket), men det nya namnet förklarar bättre och på ren finska vad verket sysslar med.

Tredje gången priset delas ut

Årets namn väljs genom en öppen omröstning på Namnforskningsdagarna den 1 november 2019.

Priset delas nu ut för tredje gången.

I fjol valdes de estniska tidningsnamnen Helsingi Sõnumid, Maaelu Tulevik och Pealinnaleht till Årets namn 2018.

Med anledning av Estlands 100 år av självständighet översatte tre finländska tidningar sina namn till estniska; Helsingin Sanomat utkom den 24 februari 2018 under namnet Helsingi Sõnumid, Maaseudun Tulevaisuus som Maaelu Tulevik och Hufvudstadsbladet som Pealinnaleht.

Tammerfors universitet utsågs till Årets namn 2017. De två högskolorna Tammerfors universitet och Tammerfors tekniska universitet gick ursprungligen samman till Tammerfors nya universitet. Namnet kritiserades för att vara otympligt, och man bytte snabbt till Tammerfors universitet.