Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Varför är vi kittliga? Varför skrattar vi när någon kittlar oss? Varför är inte alla kittliga? Vi svarar på 5 frågor om kittlighet

Från 2019
Varför skrattar vi när vi blir kittlade och varför är vi kittliga på specifika ställen? Vi förklarar allt du behöver veta om kittlighet - Spela upp på Arenan

Musklerna drar ihop sig, du känner paniken stiga – men ut kommer ett bubblande skratt. Vi har rett ut vad som ligger bakom kroppens helskumma reaktion på kittling.

I hundratals år har forskare försökt klura ut vad vår kittlighet egentligen fyller för funktion. Helt säker är man ännu inte i denna dag, men här presenterar vi några teorier.

1. Varifrån kommer kittligheten?

För att förstå vad kroppen egentligen sysslar med måste vi först ha koll på begreppen. Det finns nämligen två olika typer av kittlighet: knismesis och gargalesis.

Knismesis är den krypande kittelkänslan som uppstår till exempel då en insekt kryper på ditt ben eller då någon smeker din hud med en fjäder. Den här känslan får dig vanligtvis inte att skratta – snarare att rysa, klia eller skaka på dig. Den här reaktionen kan du själv framkalla.

Gargalesis är i sin tur en mer intensiv form av kittlighet – och den som får dig att skratta när någon kittlar dig. Den här känslan kan du inte framkalla själv.

Det som händer när något eller någon kittlar dig är att nerverna i huden meddelar hjärnan om att något oväntat har rört dig.

Meddelandet analyseras i den del av hjärnan som hanterar tryck, men också den del som hanterar känslor av behag. Hjärnan skickar sedan ut kittlingskänslan i kroppen för att du ska reagera på den oväntade beröringen.

Orsaken till att du inte skrattar om du försöker kittla dig själv är att din hjärna då är förberedd på vad som håller på att hända. I och med att hjärnan vet att det är du själv som ligger bakom beröringen bryr den sig inte om att reagera.

2. Varför är vi kittliga och varför får det oss att skratta?

Att vi ryser till vid lätt beröring – knemesis – tros vara kroppens sätt att varna oss för att eventuellt farliga kryp är ute efter oss. Det här låter ju rätt logiskt – en fästing kryper på dig, du känner att det kittlar, du viftar bort den. Smart!

Något mindre lättförklarat är varför vi skrattar okontrollerat när någon kittlar oss. En teori är det handlar om en försvarsmekanism. Genom att skratta visar vi undergivenhet och hoppas att det ska få den som “attackerar” oss att sluta.

Att vi skrattar när någon kittlar oss betyder alltså inte nödvändigtvis att vi tycker det är roligt, det är snarare en ofrivillig reflex. Våra rörelser när vi blir kittlade är faktiskt i stort sett samma som när vi är plågade.

Vissa forskare menar att kittlande är ett lekfullt sätt för människor att träna på självförsvar inför riktiga farosituationer. Därför är vi mest kittliga på känsliga områden som är viktiga att skydda.

Andra tror i sin tur att kittlande är ett sätt för människor att stärka sina emotionella band till varandra. Exempel på det här är föräldrar som kittlar sina barn eller förälskade par som ger varandra lekfulla nyp i midjan.

3. Varför är vi kittliga på specifika ställen?

Att olika personer är kittliga på olika kroppsdelar har de flesta säkert lagt märke till. Forskning visar ändå att de flesta är mest kittliga på kroppens känsligaste ställen, så som halsen, midjan, magen, armhålorna och fötterna.

Att det här också är de ställen som är mest sårbara vid en attack stöder teorin om att kittlande är ett sätt att öva på självförsvar.

4. Varför är inte alla kittliga?

Vissa personer tjuter av skratt bara man närmar sig dem med kittlande i blicken medan andra inte rör en min även om man går lös på dem med hela sin repertoar av kittlingar.

En del forskare förklarar det här med att vissa helt enkelt är mera känsliga för beröring än andra. Det är också möjligt att hormonella förändringar som här ihop med åldrade försvagar reaktionen.

Andra tror att det snarare handlar om relationen mellan den som kittlar och den som kittlas. Du kanske inte skrattar om en kollega kittlar dig men nog om din partner gör det.

Dessutom påverkar humöret om du är kittlig eller inte. Om du är arg eller ledsen är du mindre benägen att brista ut i skratt när någon kittlar dig än om du är avslappnad och glad.

5. Kan du kontrollera din kittlighet?

Det finns inga vetenskapliga bevis på att man kan göra sig själv mindre kittlig. Men vissa påstår att man kan öva sig på att stå ut med att bli kittlad utan att skratta.

Metoder för att minska på kittlighet är till exempel att tänka på något allvarligt när man blir kittlad.

Det kan också hjälpa att placera dina händer på händerna som kittlar dig för att minska på överraskningsmomentet – men det här är förstås lättare sagt än gjort.

Medicine doktor Marie Lundberg, specialist på öron- näsa och halssjukdomar, har intervjuats för artikeln.

Diskussion om artikeln