Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fastighetsägare i Borgå gillar centrumplanerna men tycker de är orealistiska: "Idén är bra, men kanske nästa generation genomför den"

Från 2019
En gatukorsning med ett högt trekantigt hus i mitten.
Bildtext Så här kunde kvarter 23 se ut i framtiden. Där de gula husen finns ligger Citymarket just nu. Enligt visionen skulle en promenadgata gå diagonalt genom kvarteret, från Krämartorget till Borgå torg.
Bild: Borgå stad/LUMART

I stadens visioner skulle Citymarketkvarteret rivas ner och byggas upp på nytt. Fastighetsägare Michael "Mikko" Broberg gillar planerna men är skeptisk till om de går att förverkliga.

På torsdagen presenterade Borgå stad sitt utvecklingsprojekt för centrum.

I det ingår en vision om att kvarter 23, bättre känt som Citymarketkvarteret eller Nimbuskvarteret, helt skulle byggas om.

Visionen för kvarter 23

- Det är fina visioner, men när, var, hur och vem som ska genomföra sådant vet jag inte, säger Michael "Mikko" Broberg, delägare i Konsve som äger Nimbushuset.

Upplever du att det bland de andra fastighetsägarna i kvarteret finns intresse för att genomföra någonting sådant här?

- Ingen har ju tackat nej till förslaget, men sådana här förändringar sker inte snabbt. Det finns säkert intresse om alla klossar faller på sina rätta platser. Det betyder byggherrefinansiering och allt som hör till, säger Broberg.

Stora summor

Den största käppen i hjulet är just finansieringen.

- Finns det sådana som är villiga att investera i Borgå? Det är första frågan. Det är frågan om så stora summor att mindre företag inte ens får ihop kapital. Vi talar om firmor som YIT och Skanska, eller stora fonder som har muskler och möjlighet, säger Broberg.

Man i keps framför affärshus i centrala Borgå en grå novemberdag
Bildtext Mikko Broberg är delägare i företaget som äger Nimbushuset.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Broberg tycker att idén i sig är bra och att det behövs fler bostäder i centrum, men det finns redan flera tomter där byggandet borde komma igång.

- Etolatomten, Hopeakvarteret och Strömborgska skolan, räknar Broberg upp.

En skiss av Borgå centrum. Allt annat är vitt förutom Borgå torg, Krämartorget och Rådhustorget samt vägarna som förbinder dem med varandra. De är utritade i rött.
Bildtext En promenadgata tvärs genom kvarter 23 skulle förbinda Gamla stan med Empirestaden på ett naturligt sätt. Man skulle kunna gå i en nästan rak linje från torget till Rådhustorget.
Bild: Borgå stad

- Idén är bra, men kanske nästa generation genomför den, säger Broberg.

Han låter skeptisk till att visionen för kvarter 23 ska gå att genomföra, men poängterar att diskussionerna med Borgå stad går vidare i god anda.

- Någon tidtabell går det ändå inte att säga någonting om, säger Broberg.

Du kan läsa mer om utvecklingsprojektet för centrum på Borgå stads webbsida.

Diskussion om artikeln