Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Europeiska uppfinningar som förändrar världen - INNOVEIT 2019

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2019 11:30.
Karoline Beronius från Stockholm håller upp sitt pris hon vann för innovationen Adressya.
Bildtext Karoline Beronius från Stockholm håller upp sitt pris hon vann för innovationen Addressya.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

En adressapplikation, ett snabbgående tåg i luftfri tunnel och ett vattensnålt irrigationssystem var några av de uppfinningar som vann pris under Innoveit 2019 i Budapest, Ungern.

Världen förändras och nya uppfinningar behövs för att möta problem och utmaningar. Det var därför som EIT grundades för drygt 10 år sen (2008) - som en del av den Europeiska Unionen.

EIT står för European Institute for Innovation and Technology, alltså europeiska institutet för innovation och teknologi. Högkvarteret ligger i Budapest i Ungern.

EIT är ett organ som hör till EU och är det största innovationsnätverket i Europa. EIT delar ut ekonomiskt stöd för forskning, teknologiska innovationer och erbjuder utbildning för studerande.

Om du har en idé, eller början till en innovation som kan förändra vårt samhälle i en positiv riktning kan du delta i den innovationstävling som EIT ordnar årligen. I år hölls Innoveit den 15 oktober.

Ett par kriterier som bör uppfyllas för att delta i tävlingen är att innovationen ska vara samhällsnyttig och ha hunnit långt i utvecklingsprocessen.

EIT handlar om ett långvarigt samarbete mellan forskning, entreprenörer och innovatörer för att möta utmaningar i samhället

― Martin Kern, verkställande direktör (eit.europa.eu)

För en idé som inte är så långt utvecklad kan man söka om utvecklingsbidrag från EIT.

Ljusinstallation på väggen i konferenssalen under Innoveit 2019 i Budapest.
Bildtext Innoveit lockade 400 deltagare från 20 länder.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

INNOVEIT 2019

Det årliga innovationsforumet Innoveit lockade i år 400 deltagare från ett 20-tal europeiska länder, som har samlats i Budapest för att tänka på hurudana innovationer som behövs i Europa i framtiden.

Det är fokus på teknologi som har betydelse för vårt samhälle inom områden som till exempel, mat, transport, klimat, råmaterial, energi, och digitalisering. De främsta innovationerna deltar i en tävling där man kan vinna ända upp till 50.000 euro.

Martin Kern, Verkställande direktör för EIT
Bildtext Innoveit är ett skyltfönster för vad EIT har åstadkommit under de senaste 10 åren. Martin Kern, verkställande direktör, EIT
Bild: YLE/Elisabeth Morney

Vad är kreativitet och innovation

En definition av kreativitet som omfattas av många forskare, till exempel Marc Runco, är att kreativitet ska vara något nytt och originellt, men det ska också vara meningsfullt eller anpassat till sitt område. Frågan är ju förstås vem det är som ska bedöma om det är originellt eller inte. Till exempel Van Gogh blev ju en erkänd konstnär först efter sin död.

Skillnaden mellan kreativitet och innovation är att kreativitet kan handla om olika områden, som kreativitet hos en person, en kreativ miljö, en kreativ process. Innovation är en process där kreativitet är implicit. Den innovativa processen leder till ett resultat som oftast har en konsument.

Kreativitet ska vara originellt och anpassat till sitt område.

― M. Runco, G. Jaeger (2012)

EIT vill förena teknologi med den kreativa Industrin

Det europeiska institutet för innovation och teknologi har i framtiden tänkt satsa på att få den kreativa industrin och teknologin att mötas. Det här ingår i den europeiska kommissionens plan för EIT under åren 2021-2027 som ökar budgeten med 25%, så att den blir 3 miljarder euro.

Vicerektor Anna Valtonen står framför ingången till konferensen Innoveit 2019 i Budapest, Ungern.
Bildtext Anna Valtonen, vice rektor på Aalto Universitetet talade på Innoveit 2019 om den kreativa industrin.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

Anna Valtonen, vice rektor på Aalto Universitetet, var en av de inbjudna talarna på Innoveit 2019 i Budapest.

- Den kreativa industrin kan främja kreativitet inom teknologi, anser Valtonen. Hon nämner spelindustrin som ett exempel där fantasi, kreativitet och teknologi stöder varandra i högsta grad.

- Alla områden kan gynnas av kreativt tänkande och av att nya idéer förs in i vanda mönster.

Kreativitet är den resurs som stora företag satsar på idag.

- Finland, som är ett litet land, klarar sig globalt i konkurrensen om vi tänker ur ett mänskligt perspektiv. Att vara liten kan också främja kreativiteten, säger Anna Valtonen.

EITs ökade budget och satsning på utbildning och de kreativa industrierna är en möjlighet för mänskor även i Finland.

- Inom EIT finns det åtta "KIC"s, Knowledge & Innovation Communities, alltså kunskaps och innovations centrum, som är en brygga mellan universitet, företag och organisationer. Så vi ska hoppas att de utökade medlen ska sporra mänskor att hitta nya former att samarbeta.

- När många områden möts tror jag att det föds nya saker som inte skulle födas om man bara höll sig till sitt eget område.

Det är viktigt med diversitet och att jobba över gränserna

― A. Valtonen

Innovationer

Förutom att EIT stöder utveckling av europeiska innovationer, ordnas också en innovationstävling under Innoveit. Tolv pris delades ut i fyra kategorier. En av prisvinnarna var Karoline Beronius med uppfinning Addressya som vann andra pris.

En power point bild av presentationen av innovationen Adressya.
Bildtext Utan adress kan man inte ha ett bankkonto eller en försäkring. Från Karoline Beronius presentation.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

Det finns 400 miljoner smarttelefoner i Afrika och nu i oktober lanserades den första afrikatillverkade smarttelefonen i Ruanda. Om två år beräknas det finnas 900 miljoner smarttelefoner i Afrika. Men många saknar fortfarande en adress.

Addressya är en mobilapplikation som ger en adress till den som behöver den. En adress kan behövas för att ha ett bankkonto eller för att kunna registrera sina vaccinationer. Karoline Beronius vann andra pris i kvinnornas kategori för sin uppfinning.

Första pris gick till Sara Guimaraes Gonsalves från Portugal som hade en uppfinning som sparar vatten inom lantbruket.

I södra Europa har man problem med torka och det här bevattningssystemet hjälper till att spara 50% av vattnet. Det används också i stora parker i Lissabon.

Tim Houter presenterar en modell av det snabbgående tåget
Bildtext Holländska Tim Houter presenterar en modell av det snabbgående tåget som tar sig fram i en syrefri tunnel.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

Övriga prisvinnare var till exempel en apparat som mäter blodsockret och tillför rätt mängd insulin hos patienter med diabetes typ 1. Uppfinningen heter Diabeloop och Marc Julien från Frankrike tog emot priset.

En annan prisvinnare var ett snabbtåg som går i en lufttom tunnel. Hastigheten går ända upp till 1000 kilometer i timmen och kan drastiskt kunna förkorta resorna mellan städer i Europa. Som bäst pågår försök i ett tunnel laboratorium i Holland.

Förutsättningarna för kreativitet

- Att skapa ett team där stämningen är trygg och där man får göra fel är förutsättningen för det kreativa skapandet, säger Karoline Beronius.

- Alla i teamet behöver bidra och våga gå utanför sin komfortzon så att vi kan tänka större och gå utanför våra vanliga tankemönster.

Erfarenhet behövs, men nyfikenhet är oumbärlig om man ska lyckas med något man inte har gjort förut.

― Karoline Beronius

Trender

Anneli Ritala, ledande forskare på Teknologiska forskningscentralen VTT, har besökt Innoveit för att nätverka och eventuellt hitta samarbetspartners för forskningsprojekt.

Hon ser att behovet för innovationer i samhället hör ihop med att befolkningen ökar, mänskor flyttar till städer och naturresurserna är begränsade.

Tommi Tikkanen demonstrerar sin uppfinning för en samling mänskor. Anneli Ritala andra från höger.
Bildtext Tommi Tikkanen (t.v) deltog i tävlingen med sin innovation, förarlösa fordon, som här förevisas för deltagare i Innoveit. Anneli Ritala, ledande forskare vid VTT är andra från höger.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

Den fjärde industrialiseringen

Digitala innovationer transformerar samhället och kallas ibland för den fjärde industrialiseringen.

Ritalas eget forskningsområde är mat. Därför tyckte hon om uppfinningen Digital twin som tillåter kunderna att noggrant följa upp matvarornas ursprung, innehåll och logistik. Rudolf Sollacher mottog andra pris i matkategorin för innovationen.

Prispokal på scenen, Innoveit 2019 i Budapest
Bildtext Tolv priser delades ut i fyra kategorier under Innoveit 2019.
Bild: YLE/Elisabeth Morney

Lyssna på Kvanthopp. Inslaget om Innoveit hittar du efter ca. 34 minuter.

200 år sedan Drottning Victoria föddes / Kan man manipulera vädret?

46:58

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln