Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Minderårig motorcyklist åtalas för försök till dråp – kunde ha dödat polis under vansinnesfärd

Från 2019
Polisbil parkerad på en gata. I bakfönstret speglas ett hus.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Linus Hoffman / Yle

En minderårig ung man stod på torsdagen åtalad i Österbottens tingsrätt för försök till dråp begånget som ung person. Det handlar om en tonåring som i december ifjol i samband med en vansinnesfärd på motorcykel nästan körde över en polis.

Personen har tre åtal emot sig, samtliga brott begångna som ung person, nämligen grovt äventyrande av trafiksäkerheten, försök till dråp och våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Det var den första december i fjol som personen körde motorcykel i Vetil på ett sätt som fångade polisens intresse.

På en mindre väg försökte en polis till fots stoppa motorcyklisten, som dock inte hann väja för polisen i tid. Polisen kastade sig åt sidan.

I åtalet konstateras att motorcyklisten här höll en mycket högre hastighet än vad som kan anses vara lämpligt, och därmed kan åtalas för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelse

En stund senare kör den unge motorcyklisten på en större väg i Vetil och har i förhören erkänt att han ser polisen som står mitt på vägen och ger stopptecken åt honom.

Motorcyklisten kör dock vidare i oförminskad hastighet och polisen tvingas hoppa åt sidan i sista stund. Vid det skedet skulle inte motorcyklisten själv ha kunnat väja längre, därför anser åklagaren att det fyller brottsrekvisiten för försök till dråp.

Eftersom motorcyklisten med sitt agerande hindrade polisen att utföra sitt jobb - att stoppa honom - på ett sätt som innebär våld eller hot om våld anklagas han också för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Åklagaren kräver att personen döms till ett ovillkorligt fängelsestraff. Dom i fallet kommer 5 november.