Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter sommarens VM-succé: Dubbelt mer pengar till damfotbollen

Från 2019
USA:s damlandslag lyfter VM-pokalen.
Bildtext USA blev världsmästare i somras.
Bild: Ian Langsdon/EPA

Under de kommande fyra åren kommer Fifa att satsa en miljard dollar på damfotbollen. Det beskedet gick Fifas president Gianni Infantino ut med på torsdagen.

Damernas fotbolls-VM blev en dundersuccé i somras. Publikintresset var stort både i Frankrike och runt om i världen.

Tv-tittandet ökade med ungefär 30 procent jämfört med VM 2015 och 1,12 miljarder människor såg mästerskapet på tv eller digitala plattformar.

– Det faktum att vi nådde målet på en miljard visar vilken dragningskraft det finns inom damfotbollen. Om vi marknadsför fotboll i världsklass så vill folk titta och det spelar ingen roll om det är män eller kvinnor som spelar, sade Fifas president Gianni Infantino förra veckan.

VM-succén har lett till att Fifa kommer att öka sin satsning. Under de kommande fyra åren satsar förbundet en miljard dollar på damfotbollen.

– Styrelsen har beslutat att lägga till ytterligare 500 miljoner till de 500 miljoner som man redan budgeterat för, säger Infantino i samband med Fifas styrelsemöte i Shanghai enligt nyhetsbyrån AFP.

Hur pengarna kommer att användas har Fifa ännu inte meddelat.

Under sommarens VM delade Fifa också ut dubbelt mer i prispengar än vid tidigare mästerskap, 30 miljoner dollar jämfört med 15 miljoner 2015.

Det är ändå avsevärt mindre än de 400 miljoner dollar som delades ut i samband med herrarnas VM 2018.

Diskussion om artikeln