Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs byabuss har just inga passagerare – staden vill ändå fortsätta experimentet och tänker satsa på bättre marknadsföring

Från 2019
Tom buss, tomma bussbänkar.
Bildtext Så här tomt var det i bussen under premiärturen från Bromarv till Ekenäs den 19 augusti. Nästan lika tomt är det när bussen kör Skåldö- och Snappertunarutten.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Experimentet med en byabuss som plockar upp folk runtom i Raseborg har inte hittills varit någon succé. Stadsutvecklingssektionens ordförande tror att det tar tid för folk att hitta den nya serviceformen.

Det är torsdagsförmiddag. Några minuter över elva dyker en svart minibuss upp på Rådhustorget i Ekenäs. Ut ur bussen stiger två pensionärer. De två, plus en tredje passagerare som steg av vid Ekenäs resecentrum, är de enda som den här veckan åker byabussen från Skåldö och Snappertuna till Ekenäs centrum.

Byabussen är riktigt bra tycker Raimo Markkanen som tillsammans med frun Ritva-Liisa Markkanen har stigit på i Sommarö på Skåldö.

- Det är tråkigt att så få använder sig av byabussen, säger Raimo Markkanen.

Ett äldre par, kvinna och man, står ute vid Ekenäs gågata och håller om varandra.
Bildtext Raimo Markkanen berättar att han fått medalj av självaste presidenten för att han i tiderna var en omtyckt busschaufför i Helsingfors. Nu åker han byabuss med frun Ritva-Liisa Markkanen.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Hans fru Ritva-Liisa Markkanen har åkt sju gånger med byabussen och Raimo Markkanen har hängt med fyra gånger.

- Det bor många äldre i glesbygden som behöver lite hjälp att ta sig till centrum, inte bara i Raseborg utan i hela landet. Och kollektivtrafiken har ju blivit sämre, säger Raimo Markkanen.

Raimo Markkanen talar av lång och egen erfarenhet. Sedan 1950-talet har han kört buss och lastbilar.

- Jag kan nog Finlands alla vägar efter att ha kört kring tre miljoner kilometer, säger Markkanen.

Raimo Markkanen berättar att han snart fyller 84. På Skåldö har de bott sedan 1980-talet.

Att använda byabussen är inte att "utnyttja" stadens service i negativ bemärkelse

Stadsutvecklingssektionens ordförande i Raseborg har också kommit till Rådhustorget i Ekenäs. Efter en pratstund med paret Markkanen berättar Jan-Mikael Ekholm att det äldre paret sade att folk tittar lite snett på dem för att de brukar ”utnyttja” stadens service. Det här alltså i negativ bemärkelse.

- Det här måste vi få en ändring på. Byabussen är till för alla, det handlar inte om att ”utnyttja” stadens billiga buss, säger Jan-Mikael Ekholm.

Jan-Mikael Ekholm i närbild framför Ekenäs gamla stadshus.
Bildtext Det tar tid att nöta in nya vanor och serviceformer. Jan-Mikael Ekholm minns när han som ung köpman förlängde mataffärens öppettider från klockan 18 till 19. Det tog länge innan kunderna lärde sig att de också kunde komma senare på kvällen för att handla mat.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Ekholm säger att det behövs mera marknadsföring. Trots att Raseborgs stad går rejält på minus vill han inte begrava experimentet med byabuss.

Stadsutvecklingssektionen har beslutat att byabussen får fortsätta köra ännu nästa år. Ärendet ska ännu behandlas av Raseborgs stadsstyrelse i början av november. I framtiden är det också troligt att prislappen för en resa med byabussen stiger.

Raseborgs byabuss efter två månader - tar tid att nöta in nya vanor säger stadsutvecklingssektionens ordförande

2:36

Pojo- och Fiskarsborna är flitigast på att åka byabuss

Efter drygt två månader utnyttjas byabussen, i praktiken en större taxi eller minibuss, av cirka 25 personer per vecka. Den populäraste rutten är den som kör från Fiskars och Pojo till Karis centrum, medan Bromarvrutten och rutten från Skåldö och Snappertuna lockar väldigt få.

Det här berättar Henri Nevakivi som är logistiker på Raseborgs stad.

- Den respons vi har fått har mestadels varit positiv, säger Henri Nevakivi.

Raseborgs byabuss efter två månader - synd och skam att så få använder den säger Sommaröbor

4:27

Vintern blir en utmaning på grund av urusla byvägar

Byabussens chaufför, Dennis Hjort har också märkt att passagerarna uppskattar den billiga bussturen till Ekenäs eller Karis centrum. En enkel resa kostar 2,50 och tur-retur kostar fem euro. Det är Raseborgs stad som betalar mellanskillnaden. Den blir stor och ännu större ju färre som använder sig av byabussen.

- Jag pratade just i dag med passageraren från Snappertuna om vad det beror på att det inte kommer fler med från Snappertuna, där det mest bor äldre människor, säger Dennis Hjort.

Någon förklaring kom varken han eller passageraren på.

- Jag frågade om det är så att ingen känner till byabussen, men nog verkar folk veta. Hon brukar vara på kaffe till Tunahemmet och där lär de ha pratat om bussen. Kanske de har andra som kör på dem, funderar Dennis Hjort.

En man bakom  ratten på en buss. han ler lite när han ser in i kameran.
Bildtext Dennis Hjort körde byabussen under premiärturen i augusti och är den som ofta kör de här turerna.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Dennis Hjort trivs med att köra byabussen och han tycker resenärerna är trevliga. Men vintern kan bli en utmaning.

- Nu har det gått bra att ta sig fram, men få se hur det blir i vinter. Det finns nog risk för att jag fastnar någonstans. Vägarna är nog i uruselt skick, säger Dennis Hjort.

Bilar på en snöslaskig väg
Bildtext Ungefär så här, men en smal och krokig sandväg. Det är vad Dennis Hjort inte ser fram emot när han rattar byabussen i vinter.
Bild: Yle

Raseborgs byabuss fungerar så att man via nätet eller ett telefonsamtal beställer skjuts. Bokningen ska göras minst en dag i förväg. Varje by eller stadsdel har sin egen veckodag och tidtabellen beror på hur många som har bokat plats och var de har meddelat att de stiger på. För närvarande satsar byabussen på att anlända till Ekenäs eller Karis runt elvasnåret. Returen går två timmar senare.

Diskussion om artikeln