Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Varför gäspar vi? Varför smittar gäspningar? Är du tråkig om du får dina vänner att gäspa? Vi svarar på 5 frågor om gäspningar

Från 2019
Varför gäspar vi och varför smittar det? Vi förklarar allt du behöver veta om gäspningar - Spela upp på Arenan

Gäspar du när du tittar på bilden här ovan? Det är troligt. Att gäspa kan vara ett sätt att rycka upp sig, kommunicera eller ge uttryck för sina sociala färdigheter.

Att gäspa är något som alla människor gör – och också många djur. Exakt vad gäspningar beror på och till hur stor del de är ett biologiskt kontra ett socialt fenomen är omdiskuterat – men vissa saker har vi ändå lyckats luska ut.

Försök att inte gäspa.

1. Vad händer i kroppen när vi gäspar?

En gäspning är en djup inandning som sker med öppen mun. Samtidigt som vi andas in stänger vi ofta ögonen, kniper ihop ansiktsmusklerna och sträcker på oss.

Gäspningen är en halv-reflex och sker oftast automatiskt, men går också att kontrollera. Det går däremot inte att avbryta en gäspning då den väl kommit i gång.

2. Varför gäspar vi?

Det här är en betydligt intressantare fråga, med ett betydligt osäkrare svar.

Den vanligaste förklaringen är att vi gäspar för att kroppen behöver mera syre. Att ta ett djupt andetag och sträcka på sig kan vara ett sätt för kroppen att väcka sig själv och hålla sig alert.

Det som talar mot syre-teorin är att också foster gäspar. Det har förklarats som en typ av muskelövning.

En modernare förklaring är att gäspningar är ett sätt att kyla ner hjärnan. Tanken är att en gäspning ökar blodflödet till hjärnan och när man drar in kall luft genom munnen kyler det ner blodet som är på väg upp.

Det verkar åtminstone fungera för råttor.

3. Varför smittar gäspningar?

Att vi ofta gäspar när vi ser någon annan gäspa är vetenskapligt bevisat. Ibland räcker det med att vi bara läser om gäspningar för att våra käkar ska öppna sig på vid gavel.

Den här typen av sympatigäspningar tros vara ett sätt för oss att stärka våra sociala band.

Det finns forskning som tyder på att empatiska personer i högre grad än andra smittas av gäspningar. Men det finns också forskare som motsäger det här sambandet.

En grupp som inte verkar påverkas av andras gäspningar är är barn under fem år.

Hur lätt vi smittas av en gäspning beror också på vår relation till den som gäspar. Ju närmare relation vi har till den som gäspar desto sannolikare är det att vi speglar beteendet.

4. Är du tråkig om ditt sällskap gäspar?

Det finns forskning som stöder påståendet att vi gäspar oftare än vanligt då vi är uttråkade. Det kan ses som ett sätt att kommunicera att vi inte tycker att situationen är särskilt stimulerande.

Men att bli sur på en kompis som gäspar är kanske ändå inte helt rättvist. En gäspning kan trots allt vara ett försök att gaska upp sig även om underhållningen inte är den bästa.

5. Varför ska man täcka munnen när man gäspar?

Alla har väl någon gång fått höra att vi ska sätta handen framför munnen när man gäspar. Men varför är det så viktigt? Så här säger vett- och etikettexpert Solveig Lehrer.

– Om du gäspar och inte har en fräsch andedräkt kan det börja lukta illa. Och så vill man ju faktiskt inte se in i andras mun, där kan ju finnas lappade tänder och allt möjligt.

Att en gäspning dessutom kan ses som ett tecken på tristess gör ju inte saken bättre, menar hon.

Men till och med vett- och etikettexperten tycker att man måste få gäspa när andan faller på (bokstavligen). Det gäller bara att göra det diskret.

Medicine doktor Marie Lundberg, specialist på öron- näsa och halssjukdomar, har intervjuats för artikeln.

Diskussion om artikeln