Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norsk gränsbevakare som dömts för spionage i Ryssland kan bli benådad

Från 2019
En uniformbeklädd polis står bredvid en rättsbur där Frode Berg står.
Bildtext Frode Berg dömdes till 14 års fängelse för spionage i april. Arkivbild.
Bild: AFP / Lehtikuva

Rysslands benådningskommission föreslår att president Vladimir Putin ska benåda Frode Berg, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Den pensionerade norska gränsbevakaren Frode Berg dömdes till 14 års fängelse för spionage i april. Han greps i Moskva i december 2017.

Enligt Bergs advokat Brynjulf Risnes bekräftar det här ryktena om att Litauen och Ryssland kommit överens om ett utbyte av spionmisstänkta personer.

Enligt nyhetsbyrån BNS innefattar avtalet, utöver ryska och litauiska personer, också en norsk medborgare. Hans namn framgick inte, men Frode Berg är den enda norrmannen som dömts för spionage i Ryssland.

Varken Ryssland eller Litauen har bekräftat att något sådant avtal existerar.

Frode Berg, som jobbat som gränsbevakare på den norsk-ryska gränsen i Kirkenes, försökte enligt åtalet köpa hemliga dokument som gällde atomubåtar. När den ryska säkerhetstjänsten FSB grep Berg hade han 3 000 euro i kontanter på sig.

Berg medgav att han varit i kontakt med norska underrättelsetjänsten före resan och att han haft pengar med sig till Moskva. Enligt Berg uppfattade han inte om att det var frågan om spionage.

Källa: STT-NTB.

Diskussion om artikeln