Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sonja jobbar, studerar, tar hand om sina två barn – och är låginkomsttagare: ”Det är ett pussel att få vardagen att gå ihop”

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 08:14.
Kvinna i motljus som sitter på bänk
Bildtext Sonja jobbar och studerar och tar hand om sina två barn. "Det är ett pussel", beskriver hon det som.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Rapporter och enkäter som skildrar hur verkligheten ser ut för familjer med låga inkomster har publicerats i tät takt de senaste veckorna. Mera ekonomiskt stöd och bättre service borde erbjudas till barnfamiljer med lite pengar, anser forskare.

Svenska Yle har pratat med en ensamstående låginkomsttagare om hurdan service och hjälp hon upplever sig sakna.

- Jag pratar bara utgående från mina erfarenheter, för jag vet att det finns de som har det mycket värre än vad jag har det. De kan vara sjuka eller ha drabbats av någonting annat som gör att dom inte kan jobba, säger Sonja när jag träffar henne.

Vi möts på ett café efter hennes föreläsning. Hon är redan där när jag kommer och hon har hunnit äta en chokladkaka och dricka en halv kaffekopp. Och inte bara det, hon har även blivit erbjuden att få ta med sig av soppan som blivit över efter lunchen och fått tips på var hon kan söka stöd för barnens hobbyn av caféets personal.

- Så bra med sån hjälp! All hjälp tas emot, skiner hon och visar anteckningen på mobilen med namn på organisationer som hon sammanställt.

Hjälpen överraskar och glädjer

Hjälpen kan komma från olika håll och ha olika skepnader. Det har Sonja fått uppleva flera gånger under de senaste sju åren sen hon skiljde sig från barnens pappa.

- Ibland förstår jag inte själv hur jag får det att gå ihop varje månad. Det är ett mysterium! Men det kommer hela tiden oväntade situationer, som nu den här hjälpen som jag erbjöds här på caféet. En annan gång hittade jag en tjugolapp då jag gick ut för att slänga soporna och det kom också väldigt lägligt, berättar hon.

Rödhårig kvinna i profil mot röd husvägg
Bildtext Sonja har varit ensamförsörjare sen hon skiljde sig för sju år sen.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

I dagsläget bor Sonja tillsammans med sin tolvåriga dotter och sin tioårige son. För tre år sen beslöt hon sig att uppfylla den dröm som hon har haft under lång tid om att bli akutvårdare.

Detta innebar att hon inte längre kunde jobba heltid inom vårdbranschen som hon gjort de senaste 20 åren.

- Jag har inte ångrat det beslutet trots att det innebär mindre pengar varje månad och mindre tid med barnen. Visst är jag trött ibland och ibland har det väl blivit någon sömnlös natt då jag oroat mig för hur det ska gå, säger hon.

Låginkomsttagare i Finland

Får mindre tid med sina barn

För att få det att gå runt så jobbar Sonja kvällar och lov, samt de veckoslut när barnen är med pappan. Trots kvälls- och helgtillägg på vårdarlönen så räcker den inte till spontana inköp. Ibland görs större inköp på avbetalning och en annan månad skjuts en räkning upp.

- Klart att jag helst skulle vilja betala bort räkningarna direkt, för det är psykiskt tungt att skjuta upp dem. Men ibland så behöver barnen nya vinterkläder för att det har börjat bli kallt, och då får jag prioritera det. Eller köpa på avbetalning, berättar Sonja.

Barns välmående påverkas av föräldrars oro för pengar

Den senaste tiden har det skrivits mycket om hur barns välmående korrelerar med föräldrarnas och hur barn kan påverkas av föräldrars ekonomiska oro.

Så vore det bästa då att dölja den ekonomiska situationen från barnen och hur den påverkar en?

Sonja säger att hon inte har dolt den ekonomiska situationen för sina barn.

- Nej aldrig! Jag är öppen med hur vi har det, även om jag inte delar all min oro med dem. Men de vet att vi inte kan köpa dyra saker och de har blivit vana vid att vi måste spara in på vissa saker.

Hon berättar också att hon inte har behövt neka sina barn saker de vill ha, för att de förstår själva vad som är möjligt och inte.

- I efterhand har jag förstått att barnen har låtit bli att nämna vissa saker de skulle vilja ha, för att de vet att vi inte har råd, säger Sonja eftertänksamt.

Det handlar inte bara om hjälp i form av pengar och saker

På frågan hurdan hjälp Sonja saknar så svarar hon avlastning och avslappning. Att hinna träna och ta hand om sig själv är vad hon upplever att hon har fått prioritera bort. Men naturligtvis så är den ekonomiska biten avgörande för att barnen ska få mat på bordet och kunna ha sina hobbyn.

- Jag skulle inte säga att jag är olycklig över penningsituationen, även om jag gärna skulle slippa oroa mig för pengar. Det tar ju mycket energi som jag istället skulle kunna lägga på barnen eller på mina studier.

Trots att Sonja har fullt upp så upplever hon ändå att hon mår bra. Hon säger skämtsamt att hon har så fullt upp med att pussla ihop vardagen att hon inte hinner må dåligt.

- Sen vet jag ju också att den här situationen är tillfällig vilket får en att orka. Att jag dessutom gör något jag vill göra för att uppfylla mig själv gör det också lättare att hitta motivationen, säger hon och konstaterar:

- Jag har lite pengar, men jag är rik på annat.