Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s flyktingkommissarie till Svenska Yle: "Europa och rika länder äventyrar globala flyktinghjälpen med sitt agerande i flyktingkrisen"

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 09:57.
FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.
Bildtext Europa genomgick inte en flyktingkris utan en politisk kris, säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi. Bild: Jari Kovalainen, Yle

I en exklusiv intervju för Yle säger FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi att flyktingkrisen för Europas del inte har varit en flyktingkris, utan en politisk kris. Europas reaktion på krisen riskerar att äventyra hela den globala flyktinghjälpen, säger Grandi.

Filippo Grandi tog över FN:s flyktingorgan UNHCR under en av dess mest turbulenta tider någonsin.

Antalet flyktingar var större än någonsin då han valdes år 2016 och har bara fortsatt att öka.

Det är absolut inte fel, eller ens en överdrift, att tala om en flyktingkris säger Grandi till Svenska Yle.

- Nästan 90 procent av de här människorna finns i fattiga länder, utvecklingsländer eller mycket bräckliga länder. I de bästa fallen finns de i länder på medelnivå, i Colombia eller Libanon till exempel. De platser där de i huvudsak inte finns, är i de rikaste länderna i Europa, Nordamerika, Australien och så vidare, säger Grandi.

Jag lägger skulden på politiker som vill se de här människorna som ett hot.

Filippo Grandi

För många i Europa blev den globala flyktingkrisen aktuell först då syriska flyktingar började försöka ta sig till Europa.

Grandi menar alltså att då man ser till mängden människor, och de resurser som finns till förfogande, har flyktingmängden inte nått krisnivåer i Europa.

Grandi menar att det som utlöstes då inte var en flyktingkris för Europas del, utan en politisk kris.

- Jag lägger skulden på en del politiker som vill beskriva de här människorna som ett hot. Ett hot mot jobb, mot säkerhet, mot värderingar, säger Grandi.

Politisering förgiftade flyktingfrågan

- Den här tanken om att alla försöker komma hit, vi blir invaderade, slås ner av den verklighet siffrorna visar. Största delen finns i fattiga länder som redan har få resurser för sina egna medborgare, för att inte tala om miljoner flyktingar som har kommit in över deras gränser.

Grandi säger att det sätt som en del politiker i väst började tala om flyktingar och hur länder sedan började behandla dem kan ha stora konsekvenser långt utanför Europas gränser.

Att flyktingfrågan politiserades på det sättet kan hota hela den globala flyktinghjälpens grunder.

- Det handlar inte bara om flyktingar, utan om migranter, om utlänningar. Det är ett bredare problem. Men flyktingar skadas av det här politiserandet och det har gjort flyktingfrågan giftig, mycket svår i många länder. Till en början är det rika länder som tar in färre flyktingar och som gör det svårare för flyktingar att nå dem, säger Grandi.

Flyktinglägret Debaka i utkanterna av Erbil 22.10.2016. Flyktinlägret etablerades för två år sedan och där bor ungefär 31 000 människor som flytt undan IS från byar och städer nära Mosul.
Bildtext De flesta av världens flyktingar finns i bräckliga områden och fattiga länder, säger Filippo Grandi. Bilden är från irakiska Kurdistan.
Bild: EPA/AMEL PAIN

Det han kallar rika länders dåliga exempel hotar att sprida sig, och sprider sig redan.

- Jag har talat med ledare för länder som står värd för hundratusentals flyktingar som säger att då rika länder tar emot allt färre människor har de stora problem med allmänna opinionen i sina länder, säger Grandi.

- De kan inte längre argumentera för att hålla så många flyktingar genom att förklara att Europa eller Nordamerika eller Australien tar emot en del. Vi ger inte längre de här ledarna ett argument för att fortsätta stå värd för flyktingar. Så även om rika länder skulle ta emot lite fler flyktingar, finns det ett viktigt värde i signalen att bördan delas. Därför oroar den här utvecklingen mig.

Bara skotten att vända sig till

Största delen av flyktingarna finns i få fattiga länder med miljoner flyktingar per land.

Och då det dåliga exemplet sprider sig innebär det att otaliga människors framtid och liv kan vara hotade.

Grandi påpekar att det här är ett allt större problem, då det idag tar allt längre för flyktingar att kunna återvända till sina hemländer.

- Det är ofta allt svårare att få ihop finansieringen för operationer ju längre de fortsätter, säger Grandi.

Medan flyktingar väntar på att kunna återvända, hänger deras liv på värdlandets och dess befolknings tålamod.

Det tålamodet hänger ofta på både konkret och symboliskt stöd från internationella samfundet, i praktiken på pengar och på att rika länder tar emot kvotflyktingar.

Fattiga länder börjar snart ifrågasätta varför de ska ta emot flyktingar.

Filippo Grandi

- Politiska lösningar låter vänta allt längre på sig och konflikter varar allt längre. Under den tiden då flyktingar inte kan återvända måste vi stöda värdländerna och deras invånares tålamod. För det tålamodet är den största resursen världen har för att skydda flyktingar.

- Så det dåliga exemplet från rikare länder sprider sig tyvärr till andra länder. Fattiga länder börjar snart ifrågasätta varför de ska ta emot flyktingar om rikare länder inte gör det. Och då står vi inför massiva problem då har flyktingar ingenstans att vända sig än mot skottlossningen, säger Grandi

Svenska Yle publicerar under fredagen delar av intervjun med Filippo Grandi i radio, tv och på svenska.yle.fi. Bland annat kommer Grandi att förklara varför finansieringen för flyktinghjälpen är i kris och hur han vill få den på god grund före hans mandat slutar i december 2020.

Diskussion om artikeln