Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Evo Morales utropades till det kontroversiella presidentvalets segrare i Bolivia - nya massiva protester planeras

Från 2019
Uppdaterad 25.10.2019 05:49.
Oppositionsanhängare har hela veckan protesterat mot vad de ser som ett fuskval. Nya massprotester väntas efter det officiella resultatet som gav president Evo Morales hans fjärde seger i presidentval
Bildtext Oppositionsanhängare har hela veckan protesterat mot vad de ser som ett fuskval. Nya massprotester väntas efter det officiella resultatet som gav president Evo Morales hans fjärde presidentvalsseger.

Bolivias president Evo Morales har utropats till det kontroversiella presidentvalets segrare, redan i första omgången. Morales har fått drygt 47 procent av rösterna när 99,9 procent av rösterna har räknats. Hans främsta motkandidat, ex-presidenten Carlos Mesa har fått 36,5 procent, enligt officiella resultat.

Det innebär att Morales fick drygt 10 procent mer röster än Mesa och att det inte behövs en andra valomgång.

Oppositionen och Mesa ifrågasätter valresultatet och får stöd av en rad Sydamerikanska länder som kräver att man håller en andra valomgång. USA, Colombia, Brasilien och Argentina meddelade genast att de "endast godkänner resultat som återspeglar det bolivianska folkets vilja."

Vi är i början av en kris som kan påverka den politiska, ekonomiska och sociala stabiliteten i landet

Även de Nord- och Sydamerikanska ländernas samarbetsorganisation OAS, kräver en andra valomgång och EU gav sitt stöd åt OAS och den bolivianska oppositionen.

- EU delar OAS bedömning om att det bästa alternativet vore att ordna en andra valomgång för att återupprätta förtroendet och respekten för ett demokratiskt val, säger EU i ett uttalande.

Oppositionens presidentkandidat Carlos Mesa talar med pressen i La Paz efter att ha röstat i presidentvalet i Bolivia 20.10.2019
Bildtext Ex-presidentens Carlos Mesa accepterar inte valresultatet och uppmanar sina anhängare till fredliga protester
Bild: LEHTIKUVA / AFP Jorge Bernal

Nya massprotester

Valmyndigheterna som inte förkastade en enda röst, säger i varje fall att valet måste tas om i fem distrikt i bolivianska Amazonas, på grund av oegentligheter.

Mesa och den enhälliga oppositionen har uppmanat sina anhängare att dra ut på gatorna i protest mot vad de anser vara ett fuskval.

Mesa som flankerades av andra oppositionsledare läste upp ett uttalande där han uppmanade anhängare att "förbli fredligt mobiliserade tills folkets vilja respekteras."

Oppositionsanhängare har sedan måndag högljutt protesterat mot rösträkningen och valkontor i tre städer har vandaliserats och bränts ner.

Oberoende, internationella valobservatörer har också undrat över många oegentligheter i rösträkningen, bland annat det faktum att inga resultat gavs ut på en hel dag och att Morales plötsligt därefter fick ett stort försprång till sin närmaste rival.

- Vi är i början av en kris som kan påverka den politiska, ekonomiska och sociala stabiliteten i landet, varnar forskaren Jorge Dulon, vid Bolivias katolska universitet.

President sedan år 2006

- Vi vann i första omgången, jublade Morales över resultatet som gör honom till Latinamerikas långvarigaste president.

Den 59-årige vänsterorienterade före detta kokaodlaren och fackföreningsledaren Morales, valdes första gången till president år 2006.

Han är numera en av de få vänsterpresidenterna i regionen och han har tills vidare klarat sig undan den konservativa våg som har svept över Brasilien, Argentina, Chile och Ecuador.

Han har länge stötts av landets ursprungsfolk som utgör över 60 procent av befolkningen, kanske tack vare hans populistiska ekonomiska politik som har lett till att Bolivias ekonomi har trefaldigats under hans 13 år vid makten.

Evo Morales jubalde över valresultatet som om det bekräftas, gör honom till Latinamerikas långvarigaste president
Bildtext Evo Morales jublade över valresultatet som om det bekräftas, gör honom till Latinamerikas långvarigaste president

Antalet fattiga har sedan år 2010 minskat med nästan hälften till 35 procent av befolkningen, trots att Bolivia fortfarande hör till de fattigaste länderna i Latinamerika

Kritiken mot korruptionen och Morales miljöpolitik har i alla fall vuxit under de senaste åren, och den tog ny fart i somras då fyra miljoner hektar brann upp i bolivianska Amazonas, bland annat på grund av svedjebruk.

Miljöaktivister säger att det var en följd av lagstiftning som Morales drev igenom för att uppmuntra jordbruket och boskapsskötseln i Bolivia.

Källor:AFP, AP

Diskussion om artikeln