Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svenska Yles litteraturpris till Malin Kivelä

Från 2019
Kirjailija Malin Kivelä seisoo ulkona. Taustalla meri.
Bildtext Malin Kivelä belönas för sin roman "Hjärtat".
Bild: Tanja Heino/Yle

Svenska Yles litteraturpris 2019 tillfaller Malin Kivelä för romanen Hjärtat. Priset delades ut på Helsingfors Bokmässa fredagen den 25.10.

“Med ett associationsrikt men avskalat språk ringar Malin Kivelä in en kvinnas upplevelser och minnen kring upptäckten att hennes nyfödda barn har ett hjärtfel. I centrum av berättelsen finns en känsla av maktlöshet inför en situation som är för stor för att greppa, samt en insikt om hur skört ett människoliv är. Texten rör sig runt smärtpunkterna, tar tid på sig att närma sig dem. När den sedan gör det är det naket, avväpnande och drabbande. Kivelä skriver enkelt om det som är så svårt att det nästan inte kan beröras med ord.”

Så inleds motiveringen till priset på 2000 euro som Kivelä fått motta.

"Vi vill genom priset markera den finlandssvenska litteraturens stora betydelse för den finländska kulturen och för vår publik. Svenska Yle bevakar förstås den finlandssvenska litteraturen via recensioner och intervjuer men det här är en alldeles speciell uppgift varje år, inte bara vinnaren uppmärksammas utan hela litteraturen", säger Maria Lundström, kulturchef på Svenska Yle.

Enhällig jury valde årets vinnare

I år har juryn bestått av medlemmarna i Århundradets bokklubb, det vill säga Malin Öhman, Jenna Matintupa, Kaneli Johansson, Saga Mannila och Hanna Arhippainen. Samtliga jurymedlemmar har en bakgrund inom litteratur eller journalistik. Beslutet fattades enhälligt.

"Vi valde Århundradets bokklubb för att vi tycker de står för ett läsande som sträcker sig bortom böckerna och som sipprar in i livet och vardagen och vidare ut över webben och sociala medier. Deras blogg är full av läsnjutning, smarta iakttagelser och diskussion. Den kollektiva insatsen utgör verkligen en styrka, vi behöver alltid också samtal om litteratur och konst, det breddar och berikar själva upplevelsen. Att Århundradets bokklubb dessutom har lyckats föra det här samtalet i en visuellt klatschig förpackning också i våra mobiler är otroligt skickligt", säger Lundström.

Svenska Yles Litteraturpris delas i år ut för nittonde gången. Malin Kivelä fick även motta Svenska Yles litteraturpris år 2013, då för romanen Annanstans.

Svenska Yle sänder direkt från Fiskehamnsscenen under hela Helsingfors Bokmässa. Prisutdelningen, och det efterföljande samtalet med pristagaren, strömmades på Yle Arenan.