Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Loviisan Sanomat får fler utgivningsdagar – chefredaktör Arto Henriksson: Det är ovanligt i dag

Från 2019
Person läser Loviisan Sanomats nätversion
Bildtext Loviisan Sanomat satsar på fler utgivningsdagar och mer digital produktion.
Bild: Yle/ Fredrika Sundén

Från och med januari får tidningen Loviisan Sanomat en tredje utgivningsdag. Tidningen börjar komma ut som som storspridning i Lovisa och Lappträsk på söndagar.

Tidningen Loviiisan Sanomat skriver på fredagen själv om att man från och med januari börjar utkomma tre dagar i veckan.

Nu utkommer tidningen på tisdagar och fredagar, men i framtiden blir det också ett söndagsnummer som delas ut gratis som storspridning i Lovisa och Lappträsk.

Söndagsupplagan kommer att uppgå till 8 500 exemplar.

"Oftast blir utgivningsdagarna färre"

Tidningens chefredaktör Arto Henriksson kommenterar nyheten för Yle Östnyland.

– Det är ovanligt i dag att en tidning får fler utgivningsdagar. Oftast får man läsa nyheter om att tidningarnas utgivningsdagar blir färre. Med tanke på det är det här en intressant och trevlig nyhet.

Han konstaterar att fler utgivningsdagar också ger nya möjligheter åt Loviisan Sanomat.

– För det första är det ett bra tecken på att vår nya ägare ser att det finns potential som det lönar sig att utnyttja i Lovisa. Vi får nu mycket hjälp med det tekniska och vår ägare tycker att det är viktigt att vi uttryckligen gör mer lokalt innehåll i framtiden.

Mer resurser för lokaljournalistik

Det tekniska, det vill säga ombrytningen, har centraliserats. Det klarnade i och med samarbetsförhandlingarna som nyligen avslutades.

Bland annat det här frigör resurser som Loviisan Sanomat kan satsa på att göra mer lokaljournalistik och ge ut sitt söndagsnummer.

– Förstås samarbetar vi också med tidningen Uusimaa och kommer att skapa kontakter också mot Kymmenedalen och tidningen Kymen Sanomat. Genom att minska på dubbeljobbet kan vi producera mer lokalt innehåll.

Har ni också andra utvecklingsprojekt på gång?

– Vi kommer att satsa mer på digital utgivning. Bland annat blir det mer video och livestreamar i framtiden, säger Arto Henriksson.

Loviisan Sanomat ägdes tidigare av KSF Media, men blev en del av Etelä-Suomen Media i början av september. I Östnyland ger Etelä-Suomen Media ut också Uusimaa och Sipoon Sanomat.

Diskussion om artikeln