Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Val i tyska Thüringen – De gröna på frammarsch också i de större östtyska städerna

Från 2019
Der Grüne i Tyskland firar på en valvaka.
Bildtext De gröna i Tyskland under en delstatsvalfest tidigare i höst med ordförande Annalena Baerbock i mitten.
Bild: All Over Press / imago images

De gröna i Tyskland har under de senaste åren gått från en valframgång till en annan. I det tidigare Östtyskland har partiet ändå traditionellt haft det svårare. Nu verkar det komma till en förändring, åtminstone på vissa håll.

Ordförande för de tyska Gröna, Annalena Baerbock, talar om det fina med att kunna välja vilket parti man röstar på. Det är en möjlighet man saknade före murens fall för snart 30 år sedan.

Inför söndagens delstatsval i östtyska Thüringen talar Baerbock just den här kvällen i staden Jena, en sällsynt grönskiftande fläck på den östtyska politiska kartan.

Här blev De gröna största parti i EU-valet för några månader sedan. Man fick då över tjugo procent av rösterna.

– Här bor många studenter som drar nytta av friheterna inom EU. Det bidrog säkert till att många stadsbor nu röstade grönt.

– I motsats till flera andra partier har vi ju en klart EU-vänlig linje, säger Hanna Steinmüller som hänger upp valplakat i centrum av staden.

Hanna Steinmüller hänger upp plakat.
Bildtext Hanna Steinmüller har kommit från Berlin för att hjälpa till med valarbetet.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

”Politik också för landsbygden”

På ett kafé nära De grönas partibyrå träffar jag Kathleen Lützkendorf. Hon är en av De grönas mest synliga kandidater i Jena.

– De politiska frågor vi tog fasta på, det vill säga klimatet och Europa, ser ut att ha varit viktiga för många mänskor, säger Lützkendorf.

Där De gröna blir större i östtyska storstäder som Leipzig och Dresden, betonar hon ändå att det är viktigt att se till att partiets politik inte endast riktar sig till folk i städerna.

Kathleen Lützkendorf tittar åt sidan och ser något dyster ut.
Bildtext Kathleen Lützkendorf är en av de mest synliga kandidaterna i Jena.
Bild: Yle / Johnny Sjöblom

– Vår politik ska inte endast gagna städerna utan också dem som bor på landet och pendlar. Här vill vi bland annat se mer satsningar på kollektivtrafiken, säger Lützkendorf.

För tillfället är De grönas framgång utanför städerna ändå rätt så marginell.

På den östtyska landsbygden är det framför allt det högerpopulistiska AfD som har vuxit starkt och på de flesta håll gått om de tidigare dominerande kristdemokraterna.

Nerskruvade förväntningar

Där De gröna traditionellt har haft det svårt i de östra delarna av Tyskland, ser man inom partiet nu att läget så småningom håller på att förändras.

– Vi är ett parti som har växt samman med De gröna i väst och ursprunget finns förstås där. Den östtyska miljörörelsen var aldrig lika stor och stark, men det här håller nu på att ändra, säger Lützkendorf.

I valen i delstaterna Sachsen och Brandenburg i början av september fick de gröna 8,6 respektive 10,8 procent av rösterna. I bägge delstater var det här det bästa resultatet, sedan partiet ställde upp för första gången år 1990.

Annalena Baerbock tittar åt sidan och ler.
Bildtext De grönas Annalena Baerbock.
Bild: All Over Press

I opinionsmätningarna inför valet i Thüringen ligger De gröna för tillfället på omkring åtta procent

I Jena skruvar man också ner förväntningarna efter EU-valet. Målet för stadens Gröna är nu att komma över tio procent.

Hopp om plats i regeringen

Hanna Steinmüller har tagit sig tid att komma från Berlin till Jena för att hjälpa till med valarbetet.

– Det högerpopulistiska AfD är starkt också här och därför har jag kommit hit för att hjälpa till i arbetet för ett demokratiskt och ekologiskt Thüringen, säger Steinmüller.

Där hon rullar en vagn, som är fylld med valplakat, har hon en förhoppning gällande valresultatet på söndag.

– Jag hoppas förstås att vi efter valet ska kunna fortsätta vårt arbete i delstatsregeringen.

En vy över Jena i Tyskland.
Bildtext Det gick mycket bra för De gröna i staden Jena i EU-valet.
Bild: All Over Press

Önskan är ändå svår att få uppfylld. Som det nu ser ut kommer De gröna att tillsammans med vänsterpartiet Die Linke och socialdemokraterna inte att kunna fortsätta sitt regeringssamarbete.

I opinionsmätningarna har Die Linke visserligen ett stöd på omkring 30 procent, men socialdemokraterna har, åtminstone enligt opinionsmätningarna, backat så mycket att man knappast får ihop en majoritetsregering.

Regeringsbildningen kommer i vilket fall som helst att bli svår. Bakom Die Linke har det högerpopulistiska AfD länge kämpat om andraplatsen med kristdemokraterna.

Att de tre partierna på något sätt kommer att samarbeta sinsemellan efter valet gäller som uteslutet.