Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Smältande is väcker stormakternas intresse för naturresurser på Grönland - och Donald Trump gav ön välkommen uppmärksamhet

Från 2019
Ilulissatin jäävuoria Grönlannissa
Bildtext Klimatuppvärmningen är dubbelt så snabb i Arktis som i resten av världen i medeltal.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Kinas intresse för Grönland sätter press på USA och Danmark att investera och engagera sig där.

Klimatuppvärmningen för med sig ett internationellt intresse för Arktis naturresurser, som blir allt mer tillgängliga i takt med att isen smälter.

Stormakternas fokus ligger på Grönland, och det inte bara på grund av Donald Trumps tal om att köpa världens största ö i somras. I takt med klimatuppvärmningen har hela Arktis blivit ett allt hetare eftertraktat område.

Den smältande isen innebär ironiskt nog nya möjligheter att utvinna naturresurser som olja, naturgas och mineraler. På Grönland syns det här i en allt starkare positionering från Kina, och därför också från USA och Danmark.

Maria Ackrén som forskar i internationella relationer på universitetet i Grönlands huvudstad Nuuk säger att Kinas framfart i Arktis, det kinesiska spöket, klart sätter fart på också andra investerare.

Grönlannin yliopiston tutkija Maria Ackrén
Bildtext Maria Ackrén är lektor i politologi på Grönlands universitet i Nuuk.
Bild: Juha Kivioja / Yle

- Kina har börjat investera i gruvprojekt, Kina är intresserat av att investera i flygfält, så det finns helt klart en hel del kinesiska intressen ekonomiskt sett. Det här har gjort att USA har vaknat upp, säger Ackrén.

- Det är helt klart det kinesiska spöket som ligger bakom.

Det är helt klart det kinesiska spöket som ligger bakom

USA som hade konsulat på Grönland senast på 50-talet nyöppnar det nu, ännu större.

Press för att investera i Grönland sätts också på Danmark, som tidigare kritiserats för att inte engagera sig tillräckligt i Arktis. Danmarks underrättelsetjänst öppnade ett kontor på Grönland i fjol.

- Jag tror att Danmark kommer att satsa lite mer på det säkerhetspolitiska, försvaret kommer att byggas ut lite mera, och det kommer kanske att investeras också i andra projekt, säger Ackrén.

- Men så är ju frågan hur mycket man egentligen kommer att gå in. Grönland är också alltid lite ovilligt att ta emot Danmarks hjälp, man vill hellre se att man har lite andra investerare också än bara Danmark.

Drömmen om självständighet kräver starkare ekonomi

Men relationen mellan Danmark och Grönland är inte helt enkel. Utvecklingen har redan gått mot starkare självstyre för Grönland, men de partierna som vinner valen strävar efter fullkomlig självständighet.

Grönlannin Ilulissat
Bildtext Ilulissat.
Bild: Juha Kivioja / Yle

Men för att grönlänningarna ska kunna stärka utbildningen och hälsovården, höja levnadsstandarden och på lång sikt uppnå självständighetsdrömmen behöver de en mycket starkare ekonomi. I dagsläget är Grönland beroende av Danmark.

Majoriteten av Grönlands exportvärde kommer från fiskeriet och nu behövs det också andra inkomster.

Uppmärksamheten och stormakternas intresse ses som en chans för Grönland att höja sin röst och locka både investerare, företag och turister.

Därför finns det också en allvarlig ton i inställningen till Donald Trumps prat om att köpa ön.

Han kan komma hit och köpa fisk och räkor, men inte ett folk

Emma Muff från Danmark har säsongsjobbat i Ilulissat och säger precis som alla andra att Donald Trumps snack kändes alldeles absurt.

- Men man kan ju se att för Trump, geografiskt, så är det en god möjlighet.

Suulut Geesler, Ilulissatbo sedan länge, är nästan arg.

- Man kan inte köpa ett folk. Han kan komma hit och köpa fisk och räkor, men inte ett folk.

Diskussion om artikeln