Misstänkta kränkningen av Estonias gravfrid utreds av polisen i Sverige
För en månad sedan, den 23 september, besökte det tyska fartyget Fritz Reuter området där M/S Estonia förliste. Nu leder svenska myndigheter förundersökningen av den misstänkta kränkningen av M/S Estonias gravfrid.
Besättningen i det tyska fartyget utförde dykningar vid platsen där de filmade material för en dokumentär.
Trots flera anrop från Gränsbevakningen om att gravfrid råder vid området fortsatte dokumentärfilmgruppen sitt arbete vid platsen i flera dagar.
Inga finländare ombord
Att förundersökningen koncentreras till Sverige beror på att två svenska medborgare fanns ombord på det tyska fartyget som är föremål för undersökningen.
Sverige har undertecknat ett avtal om att gravfrid råder vid platsen där M/S Estonia förliste.
Enligt Centralkriminalpolisen är det därför naturligt att Sverige tar hand om utredningen. Eventuella rättsliga följder kommer också att skötas i Sverige. Myndigheterna i Finland samarbetar vid behov med Sverige.
Centralkriminalpolisen uppger att det fanns 11 personer ombord på det tyska fartyget; som passagerare tre tyskar, två svenskar och två norrmän.
Besättningen på fyra man bestod av två tyskar och två polska medborgare. Inga finländare fanns ombord på fartyget.
Uppgifterna om vem som befann sig på fartyget kommer från de tyska myndigheterna.
Varken Tyskland eller Norge har skrivit under avtalet om gravfrid, vilket betyder att de tyskar och norrmän som befann sig på fartyget misstänks inte för brott.
Gravfrid råder vid platsen
M/S Estonia sjönk 1994, och ett avtal om gravfrid upprättades året därpå.
M/S Estonia ligger på internationellt vatten, men inom Finlands ekonomiska zon. Västra Finlands sjöbevakningssektion bevakar fartygets gravfrid.
Artikeln baserar sig på Yle Turkus artikel ”Estonian uppoamispaikalla käyneessä filmiryhmässä oli ruotsalaisia, norjalaisia – hautarauhan rikkomisepäilyn esitutkinta keskitetty Ruotsiin”, skriven av Hannu Vähämäki.