Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Riksdagsledamöter: Ansvariga ministern måste ta tag i de chockhöjda fastighetsskatterna i skärgården

Från 2019
Uppdaterad 25.10.2019 17:25.
Havsklippor i soligt väder.
Bildtext Öar där man inte får bygga beskattas lägre
Bild: Yle/Nora Engström

Svenska Folkpartiets riksdagsledamot Sandra Bergqvist och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström kräver en lösning på de chockhöjda fastighetsskatterna i skärgården.

I ett skriftligt spörsmål som lämnades in på fredagen kräver Bergqvist och Löfström att den ansvarige ministern tar tag i saken och reder upp situationen. Det är Finansministeriet som ansvarar för beskattningen - därför faller ärendet på minister Mika Lintiläs (C) bord.

Höjningar på 100 procent

Det var i vintras som Skatteförvaltningen reviderade sitt fastighetsregister vilket ledde till stora skattehöjningar för många skärgårdsbor på Åland och i Åboland. För en del steg skatten med 1 000 procent.

- Jag hade hoppats att skatteförvaltningen skulle ha insett vilka orimliga följder deras agerande har lett till och därmed tagit time out i frågan. Tyvärr har detta inte skett, säger Bergqvist.

Bergqvist konstaterar att till grunderna för god förvaltning hör att individen bör kunna räkna med att myndigheterna handlar korrekt.

Jag hade hoppats att skatteförvaltningen skulle ha insett vilka orimliga följder deras agerande har lett till och därmed tagit time out i frågan

Visserligen har fastighetsägare fått besvärsrätt och endel har fått sina beskattningsvärden korrigerade - men inte alla. Besvikelsen bland skärgårdsborna är fortfarande stor.

Deadline för besvär var den 25 april men också efteråt har det varit möjligt att lämna in en begäran om omprövning. Om man exempelvis inte kan bygga på marken man äger så kan det här beaktas då man uppskattar värdet för marken.

Skatteförvaltningen motiverade de ändrade beskattningsvärdena i vintras med att man korrigerade gamla fel. En del mark i skärgården ska felaktigt ha räknats till mark som är befriad från fastighetsskatt.

Sen kväll i Åbolands skärgård, med ett rosa sken över öar och hav.

Stor orättvisa upplevs i skärgården - många överklagar sina fastighetsskattebeslut

En del har fått lägre skatter, men det är ännu stora summor.

Diskussion om artikeln