Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Luleå känns mer hemma för mig än vad Finland gör" – landslagsbacken stannar i Sverige

Från 2019
Uppdaterad 25.10.2019 17:15.
Ronja Savolainen i semifinalen mot Kanada i VM-turneringen i Esbo.
Bildtext Savolainen gjorde två mål i hemma-VM.
Bild: All Over Press

VM-silvermedaljören och landslagsbacken Ronja Savolainen har förlängt med SDHL-klubben Luleå Hockey MSSK. Kontraktet sträcker sig över säsongen 2021/2022.

Savolainen gör sin fjärde säsong i Luleå. Hon flyttade till Norrbotten som 18-åring och har trivts bra med både klubben och staden. Savolainen säger på Luleå Hockeys hemsida att en viktig orsak till att hon gärna förlänger är att landslagskollegan Jenni Hiirikoski också stannar i klubben.

– Det är en trygghet att veta att hon är kvar i laget och jag tror att hon kommer kunna hjälpa mig med att utvecklas ytterligare både på och utanför isen som hockeyspelare, säger Savolainen på klubbens webbplats.

I praktiken betyder det att backduon stannar i Luleå åtminstone fram till OS i Peking 2022.

Luleå är SDHL:s mest finländska lag, med hela sex spelare från Finland. Förutom Savolainen och Hiirikoski har anfallarna Petra Nieminen, Michelle Karvinen, Noora Tulus och Christa Alanko etablerat sig i truppen.

Kritiserade svenska förbundet

Savolainen skapade rubriker i samband med hockey-VM i våras, då hon kritiserade svenska hockeyförbundet för deras bristande satsning på damspelarna. Damkronornas VM slutade med att de blev degraderade till B-VM.

Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom surnade till och konstaterade att om hon tycker att satsningen på SDHL är dålig, så kan hon spela i en annan liga.

Men Savolainen har inga som helst planer på att lämna Sverige på ett bra tag.

– Numera känns Luleå faktiskt mer hemma för mig än vad Finland gör, så jag är jätteglad att vi kommit överens om en fortsättning.

Helsingforsfödda Savolainen spelade 58 matcher i damligan för KJT och Blues. Hon gjorde sin landslagsdebut 2014, har ett VM-silver från hemma-VM i april, två VM-brons och ett OS-brons från 2018.

Diskussion om artikeln