Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartister pressar regeringen om spelberoendet – Anna-Maja Henriksson: Veikkaus ger guldkant i vardagen

Från 2019
Åtta spelautomater i finskt köpcentrum med stolar för långvarigt spelande.
Bildtext Några samlingspartister pressar regeringen mot väggen angående Veikkaus och problemet med spelberoende.
Bild: YLE

Samlingspartiet återupptar den kritiska diskussionen om det finländska spelmonopolet och användningen av vinsterna. Riksdagsledamot Elina Lepomäki (Saml) pekar på att Veikkaus inte har lyckats övervaka eller förebygga spelberoende.

Elina Lepomäki har tillsammans med två andra riksdagsledamöter från Samlingspartiet lämnat ett skriftligt spörsmål till regeringen.

De vill veta om regeringen tänker ingripa i problemen med finländarnas spelberoende och hanteringen av spelbolaget Veikkaus.

Storspelare ger mest intäkter

– Problemet är att två procent av spelarna spelar så mycket att det ger 50 procent av intäkterna till Veikkaus. Det är det stora problemet – att vi inte tillräckligt undviker eller förebygger dessa spelproblem, säger Elina Lepomäki till Svenska Yle.

Det finns många undersökningar som visar att spelberoendet inte har minskat

― Elina Lepomäki

Lepomäki, tillsammans med Juhana Vartiainen och Saara-Sofia Siren, vill med sitt spörsmål pressa regeringen på en lösning. De hänvisar till konkurrens- och konsumentverkets färska utredning.

Lepomäki pekar på intressekonflikter i Veikkaus agerande, bristande övervakning av systemet och förebyggande av spelproblem.

– Det finns många undersökningar som visar att spelberoendet inte har minskat, säger Lepomäki.

Reformkrav på Veikkaus och vinstfördelningen

Konkurrens- och konsumentverket ansåg i sin rapport på torsdagen att övervakningen av tipsbolaget Veikkaus måste reformeras. Först därefter kan man diskutera om Veikkaus monopol på penningspel borde avvecklas.

Elina Lepomäki efterlyser också direkt beslutanderätt för riksdagen. Hon anser alltså att spelintäkterna borde ingå i statsbudgeten.

Elina Lepomäki intervjuas i riksdagen.
Bildtext Lepomäki kritiserar regeringen och efterlyser beslutanderätt för riksdagen.
Bild: YLE

– En förutsättning för ett fungerande välfärdssamhälle är att vi i riksdagen kunde bestämma över alla intäkter och allt det som nu finansieras av Veikkaus.

Hon efterlyser en demokratisk kontroll.

Spelmonopolet i fara?

I tidigare intervjuer har Elina Lepomäki understött ett avskaffande av Veikkaus monopol och en övergång till licenser och skatter. Nu efterlyser hon en undersökning av olika system för penningspel.

Bara Norge och Finland har ett så här omfattande spelmonopol, påpekar hon.

EU:s lagstiftning tillåter spelmonopol om det hjälper förebygga de problem som spelande medför.

Det räcker inte att intäkterna från spelen går till allmännyttiga ändamål, anser hon. Också övervakningen måste vara effektiv.

Frågorna haglar över regeringen

Det här är höstens tredje riksdagsspörsmål om spelmonopolet.

Kristdemokraternas Päivi Räsänen fick svar av inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) på en fråga om spelautomater och skadeverkningar.

Då hänvisades det till en ändring av lotterilagen som gör det strängare att spela på spelautomater, med bland annat krav på identifiering och begränsning av antalet automater.

Voiton maksu -nappi
Bildtext Regeringen har utlovat ett penningspelspolitiskt program.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Regeringen utlovade ett penningspelspolitiskt program. Syftet är att förebygga skadeverkningar från penningspel och erbjuda vård för riskgrupperna.

Ohisalo ansåg att Veikkaus förhåller sig seriöst till sin uppgift att förebygga och minska skadeverkningar som penningspel ger upphov till.

Ensamrätt viktig för Veikkaus

Ägarstyrningsminister Sirpa Paatero (SDP) svarade för sin del på ett spörsmål från Centerns Joonas Könttä – Veikkaus ensamrätt ska dämpa skadeverkningarna.

– Målet med en revidering av lotterilagen är att sörja för monopolets funktionsförmåga. Spelandet ska styras mot det lagliga utbudet, där den höga finländska nivån på konsumentskyddet tillämpas, svarade Paatero.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) håller sig till samma linje – Veikkaus har en viktig roll i samhället.

Spelverksamheten ger guldkant för tredje sektorn

– Veikkaus spelmonopol har alltid varit viktigt för Finland, det är via Veikkaus pengar som vi kan upprätthålla ganska mycket av tredje sektorns verksamhet, säger Anna-Maja Henriksson.

Hon pekar på social- och hälsovård, idrott och motion, arbete bland barn.

Anna-Maja Henriksson intervjuad i Rikssalen
Bildtext Anna-Maja Henriksson säger att Veikkaus pengar bidrar med mycket till tredje sektorns verksamhet.
Bild: YLE

– Det är guldkanten på vardagen som Veikkaus kan medverka till. Det handlar om jättemycket pengar för samhället.

– Självfallet måste Veikkaus också fundera på hur de motarbetar spelberoende och fundera på öppenheten i sitt agerande, säger hon.

"Utan monopol går pengarna utomlands"

– Vi måste se till att också framöver uppfylla de kriterier som fanns för att EU skulle ge tillstånd för spelmonopolet. Utan det skulle vi ha betydligt mindre pengar, säger Henriksson.

Det är orsaken varför hon inte tror på att styra spelintäkterna via statsbudgeten eller någon annan mekanism.

– De här pengarna kommer ju från att folk spelar och sätter pengar i spelautomaten. Då vet man också att om man inte vinner så går pengarna åtminstone till välgörande ändamål.

Utan spelmonopolet skulle vi ha betydligt mindre pengar

― Anna-Maja Henriksson

Om vi inte har ett spelmonopol så går pengarna till någon annan spelarrangör där finländarna väljer att spela, på nätet eller annanstans. Då går ju pengarna inte till den finländska statskassan utan någon annanstans.

– Det skulle ge ett stort gap i vår budget, varnar Anna-Maja Henriksson.

Diskussion om artikeln