Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turistguide: "Jag har köpt 100 liter bensin" – brexit oroar Skottlands turismbransch

Från 2019
Uppdaterad 28.10.2019 16:33.
Brexit oroar den skotska turismbranschen - Spela upp på Arenan

Turismen i Skottland blomstrar, men inom turismbranschen oroar man sig för att den här trenden kan vända på grund av personalbrist när Storbritannien lämnar EU. Ungefär var tionde anställd inom den skotska turismen kommer från ett annat EU-land.

Turismen utgör en viktig del av den skotska ekonomin. Över 200 000 personer arbetar inom turismen och det här betyder ungefär var tolfte arbetsplats på Skottlands arbetsmarknad.

Den skotska idyllen är lätt att sälja

De senaste åren har turismen i Skottland mått bra. De skotska högländerna är populära, särskilt i kombination med besök på whiskydestillerier och vackra slott som figurerat i tv-serier och filmer.

Skottland hade rekordmånga besökare från länder utanför Storbritannien under förra året i jämförelse med de senaste tio åren. Det här berodde främst på att antalet besökare från andra europeiska länder steg med 19 procent.

Greg Kain har specialiserat sig på guidade turer i Skottland i snart 10 år. Han tror att en orsak till det här turistuppsvinget beror på att pundet försvagats på grund av brexit.

– Det är nog den enda positiva saken brexit fört med sig, det försvagade pundet gör det förmånligare för turister att komma hit.

Stirling Castle
Bildtext Greg Kain tar ofta sina kunder till Stirling Castle. Förra året var det gamla slottet den tredje populäraste turistattraktionen i Skottland som man betalar för.
Bild: Malin Lindholm
Greg Kain i Queen Elizabeth forest park 15.10.2019
Bildtext Turistsäsongen för Kains guidade rundturer i Skottland förlängs en aning varje år. I år varade den från slutet av mars till början av oktober.
Bild: Malin Lindholm

Förklaringen till den blomstrande turismen åren innan tror Kain att kan ha att göra med Skottlands folkomröstning om självständighet år 2014, och olika stora evenemang som landet stått värd för.

– Skottland har varit värd för Ryder Cup och i Glasgow ordnade vi Samväldesspelen, som är en slags miniatyr-olympiad. Vi fick massor av gratis publicitet av medier från hela världen.

Turismbranschen behöver lågavlönad personal

En undersökning av handelsföreningen UKinbound och Canterbury Christ Church University visar att den brittiska regeringens planerade migrationsreform efter Storbritanniens utträde ur EU hotar att rubba landets turism.

Efter migrationsreformen får bara högavlönade migranter med en årlig lön över 30 000 pund komma till Storbritannien. Den årliga medellönen inom turismbranschen i Storbritannien är 23 000 pund.

Doune castle
Bildtext Doune Castle blev en stor turistattraktion i modern tid efter att bland annat ha figurerat som inspelningsplats för Monty Pythons galna värld samt tv-serierna Game of Thrones och Outlander. Just nu restaureras slottet.
Bild: Malin Lindholm

100 liter bensin försäkrar att Greg kan jobba

Den skotska turismbranschen fruktar att brexit för med sig både personalbrist och färre besökare från EU-länder.

Greg Kain är inte orolig för att hans guidade Skottland-turer skall bli mindre populära efter brexit eftersom de flesta av hans kunder kommer från länder utanför EU. Han oroar sig däremot för att bensinpriserna ska skjuta i höjden.

– Jag har köpt ungefär 100 liter bensin på lager. Jag köper kanske lika mycket till ännu så att jag inte förhindras att arbeta på grund av bensinbrist, berättar Kain.

Det som Kain också befarar är att det kan råda kaos och civil olydnad i landet efter Storbritanniens utträde ur EU, vilket skulle avskräcka besökare att komma till Skottland. Men han ser ett ljus i ändan på tunneln:

– Om Skottland blir självständigt så skulle turismen antagligen blomstra igen.

Diskussion om artikeln