Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I bilens förlovade land kör till och med råttorna bil - och aktiviteten gör dem mindre stressade

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Råttor som kör bil är mindre stressade - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Råttor kan lära sig att köra motordrivna fordon, visar experiment vid University of Richmond i den amerikanska delstaten Virginia.

17 råttor valdes ut för experimentet som gjordes bland annat för att observera eventuella skillnader i inlärning mellan vanliga laboratorieråttor och råttor som lever i en mer naturlig och stimulerande miljö.

Råttornas fordon består av små robotbilar försedda med genomskinlig styrhytt och tre styrinstrument framtill - höger, vänster och rakt fram. Med hjälp av bilarna kan råttorna nå fram till utplacerade frukostflingor.

Enligt studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Behavioural Brain Research är de råttor som levt i en mer naturlig livsmiljö mycket bättre på att lära sig att köra än vanliga labbråttor.

Forskaren Kelly Lambert säger att det var överraskande att råttorna med naturlig livsmiljö var så mycket bättre.

Forskarna analyserade råttornas avföring för att mäta halterna av ett stresshormon och av ett hormon som motverkar stress.

Alla råttor som fick lära sig att köra hade högre halter av antistresshormonet dehydroepiandrosteron, vilket enligt forskarna kan vara kopplat till tillfredsställelsen över att lära sig en ny färdighet.

Lambert ser i studien möjligheter för nya behandlingar för personer med psykisk ohälsa.

Det finns inget botemedel för schizofreni eller depression, säger hon.
Lambert anser att forskarna kan dra lärdomar av djurstudier och olika slags uppdrag och inse att beteende kan ändra hjärnans kemiska uppbyggnad och funktion.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln