Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk polis har gripit fyra personer med anknytning till långtradartragedin – eventuellt vietnameser bland offren

Från 2019
Personer håller i ljus och demonstrerar för flyktingar i London.
Bildtext Minnesstund i London för offren i långtradartragedin.
Bild: EPA

Utredningen av omständigheterna kring de 39 dödsfallen i långtradartragedin i Grays i Storbritannien fortsätter.

Tidigare gick polisen ut med att alla offer, 8 kvinnor och 31 män, var av kinesisk nationalitet, men enligt BBC:s uppgifter kan det åtminstone ha funnits tre vietnameser ombord på långtradaren.

Under fredagskvällen ska en fjärde person ha gripits på Stansted flygplats i London, och tidigare i dag, fredag, greps en man och en kvinna, båda 38 år gamla. De misstänks för människosmuggling och dråp. Långtradarchauffören greps redan strax efter att kropparna hittades.

Tre vietnamesiska familjer misstänker att deras familjemedlemmar kan finnas bland offren, skriver BBC.

Brodern till en 26-årig vietnamesisk kvinna berättar om ett textmeddelande systern ska ha skickat i tisdags, där det framgår att hon inte kan andas. Meddelandet ska ha skickats två timmar innan långtradaren anlände till terminalen i Purfleet.

"Jag är väldigt ledsen, mamma och pappa. Min resa utomlands har misslyckats. Jag kommer att dö, jag kan inte andas." uppges systern ha skrivit i ett meddelande till familjen.

Inga kommentarer från brittisk polis ännu

Den 26-åriga kvinnan ska ha lämnat Vietnam i början av oktober. Hon hörde av sig då hon nått varje mellandestination som exempelvis Kina och Frankrike. Efter meddelandet i tisdags har hon inte kontaktat familjen.

Kvinnans bror uppger att hon ska ha betalat 30 000 dollar åt människosmugglare. Smugglarna ska ha återbördat summan åt de anhörigas familjer.

De andra två vietnameserna som befaras ha dött i tragedin är en 26 år gammal man och och 19-årig kvinna. Deras familjer har inte heller hört något från dem sedan i tisdags.

Brittisk polis har inte ännu kommenterat spekulationerna kring offrens identiteter.

Källor: BBC, Reuters

Diskussion om artikeln