Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många strömlösa efter stormen – inga större skador har rapporterats

Från 2019
Uppdaterad 26.10.2019 15:16.
En människa står på ett berg och tittar ut över stormande hav i Helsingfors.
Bildtext 29 kommuner har hittills drabbats av elavbrott.
Bild: Lehtikuva

På lördag eftermiddag var fortfarande ungefär 850 österbottniska hushåll utan el. Wasa Express avgick som planerat natten till lördag och Österbottens räddningsverk har haft ungefär 40 stormrelaterade utryckningar under natten.

Som mest var drygt 4 500 av Vasa elnäts abonnenter utan ström. På lördag eftermiddag hade antalet sjunkit till drygt 1100.

– Vi har jobbat med att reparera fel hela natten. Tidigt i morse bytte vi folk och vi fortsätter hela dagen, säger Petter Södergran, beredskapschef på Vasa elnät.

Södergran berättar att kustområdet drabbats värst av stormen och det är där de flesta strömlösa hushållen finns.

- De fel vi vet om håller vi på att reparera just nu, alla fastbosatta borde ha tillbaka elen under dagen, säger Södergran.

Omkullfallna träd

På Österbottens räddningsverk berättar jourhavande brandmästare Ismo Ojala att de har haft ungefär 40 stormrelaterade uppdrag under natten.

Mest har det handlat om omkullfallna träd, bortblåsta tak och skyltar.

– Någon fara för människoliv har det inte varit under natten, säger Ojala.

När stormen härjade som värst hade Caruna omkring 6 000 strömlösa kunder. På lördag eftermiddag var antalet strömlösa hushåll på Carunas område i Sydösterbotten kring 100.

- Vi jobbar med att största delen av våra kunder ska få tillbaka elen under dagen, säger Jörgen Dahlqvist, direktör för drift och underhåll på Caruna.

Enligt Herrfors avbrottskarta har alla kunder i de norra delarna av Österbotten el.

Under natten blåste det som mest 16 meter i sekunden och 21 i byarna vid Valsörarna, 22 meter i sekunden och 27 i byarna vid Strömmingsbådan och 20 meter i sekunden och 27 i byarna vid Bredskäret.

Wasaline uppmätte som mest 24 meter i sekunden och 28 i byarna vid hamnen i Vasa.

Wasa Express väntade i Umeå

Wasaline sköt på kvällen upp Wasa Express avgång från Umeå på grund av den hårda vinden. Färjan lade ut från Umeå klockan halv ett lokal tid, och ankom till Vasa tidigt på lördag morgon.

– Det var ett klokt beslut att vänta. Överfarten i sådan storm som det var i natt hade inte varit så hemskt obehaglig, men det hade inneburit stora risker att lägga an i hamnen i Vasa, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Wasaline hade knappt 200 passagerare ombord natten till lördag. Ståhlberg berättar att ungefär 50 passagerare avbokade sina biljetter inför den stormiga natten.

Färjans bildäck var nästan fullt med 23 långtradare och 60 personbilar.

– Vi prioriterar säkerhet och passagerarnas komfort och på hösten måste vi vara varsamma, säger Ståhlberg.

Uppdaterad klockan 10.50 med information om Carunas och Herrfors kunder.

Uppdaterad klockan 15.15 med ny information om Carunas och Vasa elnäts kunder.

Diskussion om artikeln