Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sommaren är officiellt slut – i natt är det igen dags att ställa om klockorna

Från 2019
Uppdaterad 26.10.2019 13:13.
Vanha herätyskello.
Bildtext Vintertid kallas också för normaltid
Bild: Yle / Sari Veikkolainen

Natten till söndagen övergår vid igen till vintertid (eller normaltid). Klockans visare ställs en timme tillbaka klockan 4 i natt. Det betyder att då du vaknar i morgon låt säga klockan 7 är klockan bara 6.

Klockan ställs om i hela EU på samma dag och på samma klockslag. Det är viktigt bland annat för tåg- och flygtrafiken. Växlingen sker nattetid då trafiken är som lugnast och omställningen skapar så lite olägenhet som möjligt.

Övergången till vintertid sker alltid den sista söndagen i oktober, och övergången till sommartid alltid den sista söndagen i mars.

I Finland har sommartid och normaltid tillämpats varje år sedan 1981 – ett år senare än de övriga nordiska länderna. Finland var det sista landet i Europa att övergå till att regelbundet ställa om klockan.

Omställningen kan skippas 2021

Men - snart torde vi slippa omställningen.

Europeiska kommissionen har föreslagit att sommartiden slopas, och att hela omställningssystemet avskaffas i EU. Europaparlamentet röstade i våras om sommartiden och föreslog att slopandet träder i kraft från och med 2021.

Frågan har delat medlemsländernas åsikter och det är tillsvidare oklart om slopandet av tidsomställningen blir av, eftersom en del medlemsländer motsätter sig reformen.

Under sitt EU-ordförandeskap har Finland arbetat för att slopa omställningen mellan sommar- och vintertid, men kan inte fatta beslut om saken på nationell nivå. Det är ett beslut som fattas i EU.

Finländarnas åsikt om tidsomställningen har utretts bland annat med en gallup på Justitieministeriets webbtjänst dinåsikt.fi.

De flesta som svarade vill slippa en omställning av klockorna, men huruvida vi ska gå in för sommartid eller vintertid delade finländarna. Bägge förslagen fick lika många röster.

Diskussion om artikeln