Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Undantagstillståndet i Chile kan hävas på söndag – president Piñera lovar gå demonstranterna till mötes

Från 2019
Flera människor håller upp flaggor under demonstration i Santiago i Chile.
Bildtext Demonstranterna kräver att presidenten avgår och att regeringen ser över ekonomiska reformer.

Chiles president Sebastián Piñera lovar en omstrukturering av regeringen efter fredagens massdemonstration i huvudstaden Santiago där över en miljon människor deltog.

Protesterna, som stundvis urartat i våldsamheter, har pågått i en veckas tid. Landet har infört undantagstillstånd med bland annat nattligt utegångsförbud med anledning av demonstrationerna.

Demonstranterna krävde under fredagen att presidenten avgår och att regeringen ska besluta om ekonomiska reformer.

– Jag ska omstrukturera regeringen för att kunna bemöta de här nya kraven, sade Piñera i ett tal till nationen.

Piñera tillade sedan att undantagstillståndet kan hävas på söndag ifall omständigheterna möjliggör det. Militären lovade tidigare under lördagseftermiddagen att dra tillbaka utegångsförbudet.

Som svar på demonstranternas krav lovar Piñera att se över minimilöner och pensioner, men också att undvika plötsliga prisökningar för kollektivtrafiken. Dessutom vill han också reformera landets bristfälliga hälsovårdssystem.

Chiles president ler och ser åt sidan. Hans hand är utsträckt eftersom han hälsar.
Bildtext Demonstranterna kräver att president Piñera avgår. Bilden är tagen under en militärparad 19.7 2019.

Prishöjning på metrobiljetter startskottet

Startskottet för demonstrationen gick den 6 oktober då gymnasie- och högskolestudenter gick ut på gatorna i protest mot en höjning av priset på metrobiljetter i huvudstaden.

Priset skulle höjas från 800 till 830 peso under rusningstid, det vill säga från 1,06 euro till 1,10 euro. Metron i Santiago används dagligen av nästan tre miljoner invånare.

Tidigare i veckan motiverade president Piñera undantagstillståndet och den ökade militära närvaron med att landet står i krig mot vandaler – något som inte mottogs särskilt bra.

Flera chilenare menade att Piñeras utspel närmast kan likställas med den grymma tiden av militärt styre under diktator Augusto Pinochet.

Ett tjugotal människor har dött i anknytning till demonstrationerna, och omkring 600 ska ha skadats. Liknande våldsamheter har inte ägt rum i Chile på årtionden.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln