Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fredlig demonstration urartade i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i Barcelona

Från 2019
Man invirad i katalansk flagga kastar orangefärgad plastboll mot polis.
Bildtext Demonstranter med katalanska flaggor slänger plastbollar mot kravallpolisen i centrala Barcelona.

Polisen har drabbat samman med demonstranter i centrum av Barcelona. Ett dussin poliser ska ha försökt skingra demonstranter med hjälp av sköldar och kravallfordon – och fått stenar och plastbollar över sig som svar.

Demonstranter uppges ha samlats vid polisens högkvarter i Barcelona, varefter de ska ha attackerat polis i kravallutrustning genom att kasta allt från flaskor till plastbollar mot dem.

Tidigare i dag deltog omkring 350 000 människor i en fredlig demonstration.

Demonstranterna vill att de nio katalanska separatistledare som fängslades i anknytning till folkomröstningen om självständighet den första oktober 2017 ska frikännas.

De fängslade ledarna har dömts till allt mellan nio och 13 år långa fängelsestraff. Fyra av dem dömdes dessutom för missbruk av offentliga medel.

Under förra veckan urartade liknande demonstrationer i våldsamheter där över 500 människor, både demonstranter och poliser, skadades.

Flera kravallpoliser står med blicken riktad mot hav av demonstranter i centrala Barcelona.
Bildtext Demonstrationen som till en början förlöpte i fredliga tecken urartade i sammandrabbningar mellan kravallpolis och demonstranter.

Demonstrationerna avlöser varandra

Sedan domarna föll mot separatistledarna för en knapp halv månad sedan har demonstrationerna avlöst varandra i Katalonien. Demonstranter har bland annat blockerat landsvägar och gator. Barcelonas flygtrafik har också påverkats av demonstrationerna.

Kataloniens regionpresident Quim Torra fördömde för en dryg vecka sedan våldet i Barcelona. Han krävde samtidigt en ny folkomröstning om självständighet.

Flera katalaner, med Torra i spetsen, anser att Högsta domstolens beslut var ett slag under bältet för demokratin eftersom separatistledarna dömts till sammanlagt 100 års fängelse för försöket till självständighet.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln