Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anette Karlsson från Borgå blir ny FSD-ordförande

Från 2019
Uppdaterad 29.10.2019 11:45.
Anette Karlsson
Bildtext Anette Karlsson ska leda FSD

Anette Karlsson har blivit vald till ny ordförande för Finlands Svenska Socialdemokrater. Karlsson efterträder Viktor Kock som har suttit på posten i fyra år, men nu avgår.

Karlsson segrade i ordförandevalet mot Erica Helin från Pargas med rösterna 37 mot 19.

Anette Karlsson är 31 år gammal och kommer från Borgå. Hon arbetar just nu som assistent inom socialdemokratiska riksdagsgruppen.

- Vad vill du att FSD ska ha för roll för finlandssvenskarna?

- Det är jätteviktigt att det finns alternativ för svenska väljare, och vi är ett starkt alternativ som vill värna om svenskan i Finland.

- Alternativ till vadå?

- I allmänhet att det finns flera partier på det finlandssvenska fältet som jobbar för svenskan. Då kan man välja sitt parti enligt värderingar och ekonomisk politik.

- Vad ska FSD vara för moderpartiet SDP?

- Vår uppgift är att påminna moderpartiet att det är viktigt att man får vård och andra tjänster på sitt modersmål och att vi är ett tvåspråkigt parti.

- FSD:s styrelse godkände en motion som kräver att regeringen tar den existerande kustbanan som ett fullgott alternativ när man ska skapa ett snabbtåg mellan Helsingfors och Åbo. Hur ska ni få er trafikminister Sanna Marin (SDP) att bry sej om kustbanan?

- Överhuvudtaget är det viktigt att vi förbättrar tågförbindelserna. Under regeringsperioden har vi redan fått satsningar på kustbanan vilket är bra. Nu måste vi fortsätta jobba för att förbindelserna är bra i hela Svenskfinland.

- I en kommentar till gårdagens artikel om FSD-kongressen på svenska.yle.fi sades det att det "varit svårt att se skillnaderna mellan sossar och gröna på finlandsvenskt håll", och att det är viktigare att se till att människor har något i plånboken än att tala om klimatet...

- Jag skulle vilja påstå att det är de Gröna som har kommit närmare SDP för vi har varit först med att jobba dels för miljö- och klimatfrågor men därtill lyckats bygga välfärdsstaten och ett rättvist samhälle för alla.

- Klimatförändringen är en stor fråga som kommer att beröra också oss i Finland med flyktingkriser, hungersnöd och krig i världen. Samtidigt måste vi se till att människor här i Finland har möjlighet att vara med i samhället och har mat, medicin och vård.

Här är FSD:s nya presidium.

Jacob Storbjörk, Anette Karlsson och Erica Helin
Bildtext Från vänsterJacob Storbjörk, Anette Karlsson och Erica Helin
Bild: Lukas Lundin

Diskussion om artikeln