Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vikingen härskar i Europa – Karsten Warholm är årets manliga friidrottare

Från 2019
Karsten Warholm jublar efter sitt VM-guld i Doha.
Bildtext Karsten Warholm tog sitt andra raka VM-guld i Doha.
Bild: AOP

Finlands grannländer var väl representerade då årets manliga friidrottare i Europa utsågs. Bland de fyra kandidaterna fanns Norges Karsten Warholm, Sveriges Daniel Ståhl och esten Magnus Kirt. Titeln gick till Warholm som vann alla sina lopp i sommar.

Den 23-årige självutnämnde vikingen stod för en fenomenal säsong. Han vann VM-guld på den långa häcken och löpte europeiskt rekord 46,92 i galan i Zürich.

– Detta kröner en säsong som varit helt fantastisk, säger Warholm till det norska friidrottsförbundets webbsida.

– Det här priset väger tungt. Det inser man då man ser vilka duktiga idrottare som var nominerade inledningsvis och vilka som tog sig till finalrundan. Det är väldigt många som håller en oerhört hög nivå i Europa.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vikingen Warholm fixade andra raka VM-guldet på långa häcken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I finalrundan stod kampen mellan Warholm, Ståhl, Kirt och den polska släggkastaren Pawel Fajdek.

Den ryska höjdhopparen Marija Lasitskene utsågs till Europas bästa kvinnliga friidrottare. Hon tog sitt tredje VM-guld i svit i Doha.

De övriga nominerade var den brittiska sprintern Dina Asher-Smith, tyska längdhopparen Malaika Mihambo och nederländska medel- och långdistans löparen Sifan Hassan.

Diskussion om artikeln