Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: al-Baghdadis död kan leda till hämndattacker i väst

Från 2019
Uppdaterad 27.10.2019 15:25.
Syriska kvinnor och barn väntar på transport bort från det överfyllda lägret al-Hol i Syrien. Juni 2019.
Bildtext Baghdadis död ett bakslag för fängslade anhöriga till IS-krigare
Bild: Ahmed Mardnli/EPA

Terrorismforskaren Antti Paronen på Försvarshögskolan säger att det är ett stort bakslag för Islamska staten om det stämmer att Abu Bakr al-Baghdadi är död. Men det betyder ändå inte en total kollaps för IS, säger han.

Paronen bedömer att al-Baghdadis möjliga död är av större betydelse än då al-Qaida-ledaren Osama bin Laden bragtes om livet.

Antti Paronen
Bildtext Antti Paronen forskar i terrorism
Bild: Yle

al-Baghdadi är i motsats till bin Laden en lärd man - han har forskat i Koranen och har en doktorsgrad från Saddamuniversitetet. Många anser att han härstammar från profeten Muhammed.

al-Baghdadi hade en viktig position inom kalifatet som lockade till sig krigare till Syrien och Irak. Hustrur till IS-krigare har enligt Paronen berättat hur al-Baghdadi utövade en diktatorisk makt inom kalifatet och var dess huvudman.

Men visst kommer IS att förlora en del av sitt anseende, och är kanske inte lika lockande för de unga män som i väst drömmer om att utföra terrordåd.

Om det visar sig stämma att al-Baghdadi inte längre är vid liv uppstår ett vakuum inom IS, säger Paronen, men det kommer knappast att leda till att IS spricker.

- Men visst kommer IS att förlora en del av sitt anseende, och är kanske inte lika lockande för de unga män som i väst drömmer om att utföra terrordåd.

En maktkamp mellan olika delar av Islamska staten kommer vi säkert att få se, säger Paronen. al-Baghdadis eventuella död kan också inspirera IS-celler i väst att utföra hämndattacker.

För IS-krigarnas fängslade hustrur och barn kan al-Baghdadis död bli en besvikelse. Hos dem släcks hoppet att al-Baghdadi skulle planera en fritagning av dem.

Diskussion om artikeln