Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hejdlös vandalism i skola Harjavalta – kökets livsmedel på golv och väggar, datorer sönderslagna med hammare

Från 2019
Uppdaterad 27.10.2019 16:57.
En närbild av ett krossat fönster.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Jonas Mastosalo

Polisen fick på söndagen veta att en eller flera personer hade brutit sig in en skola med klasserna 1-6 i Harjavalta. Man hade tagit sig in i skolan genom att krossa ett fönster i ett omklädningsrum och vandaliserat skolan.

Enligt polisens meddelande möttes polispatrullen av en sorglig syn, först i storköket i anslutning till skolan, och sedan i korridorer och klassrum.

I matsalen hade knäckebröd kastats på golvet och mjölkautomater välts omkull. Mjöl hade spritts ut på golvet och i kylrummen hade man söndrat mjölkburkar och andra dryckesförpackningar, gjort hål i stora konservburkar och klottat ner både tak och väggar.

Klassrum hade vandaliserats

Också korridorer och klassrum, som stod öppna hade vandaliserats. Polisen beskriver förstörelsen som tröstlös. Korridorerna hade kladdats ner med olika vätskor och livsmedel.

I klassrummen hade man förstört videokanoner och i dataklassrum hade bärbara datorer, dataskärmar öch datormöss slängts i golvet och även slagits i bitar med hammare.

I ett av klassrummen hade elevernas pulpeter och ett piano klottats ner med vattenlöslig färg. I personalens sociala utrymmen hade skåp tömts ut på golvet.

Polisen ber om allmänhetens hjälp för att utreda händelserna i Harjavallan alakoulu. Skolcentret ligger vid Myllykatu. Tips kan mejlas till adressen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi .

Diskussion om artikeln