Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Delstatsval i tyska Thüringen – nytt stort bakslag för regeringspartierna i Berlin

Från 2019
Björn Höcke i blå kostym står med en mikrofon i handen, två äldre män, också iklädda kostymer, står på vardera sida av Höcke och klappar.
Bildtext Det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland AfD med Björn Höcke i spetsen är valets största vinnare.

För förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater är valet i Thüringen ett enormt bakslag. Enligt de första prognoserna backar partiet med över tio procentenheter jämfört med valet 2014. Största parti i den östtyska delstaten förblir vänsterpartiet Die Linke.

Bodo Ramelow, den populäre regeringschefen i Thüringen, och hans vänsterparti Die Linke gör ett mycket bra val.

Enligt de första prognoserna för rundradiobolaget ARD landar Die Linke på omkring 29,5 procent, vilket är det bästa resultatet för partiet i ett tyskt val någonsin.

Valets största vinnare är det högerpopulistiska Alternative für Deutschland AfD, som under den kontroversielle Björn Höcke fördubblar sitt stöd jämfört med valet 2014.

Enligt prognosen blir AfD näst största parti med drygt 24 procent av rösterna.

Debatten kring Höcke och den högerextrema så kallade flygeln inom AfD verkar alltså på inget sätt ha satt käppar i hjulen för en AfD-framgång.

Bodo Ramelow står i ett valbås och visar upp sin röstsedel.
Bildtext Också Bodo Ramelow och hans vänsterparti Die Linke gör ett bra val. Här ses den populära regeringschefen i Thüringen rösta.

Konsekvenser i Berlin?

Delstatsvalets största förlorare är de tyska kristdemokraterna. Jämfört med valet för fem år sedan backar CDU nu med omkring 11 procentenheter och landar på 22,5 procent.

Också för socialdemokraterna, kristdemokraternas regeringspartner i Berlin, är valet ett stort bakslag.

SPD får omkring 8,5 procent av rösterna och backar med nästan fyra procentenheter jämfört med valet för fem år sedan.

Inom SPD, som befinner sig mitt i ett ordförandeval, kommer resultatet utan tvekan att igen sätta fart på en ny diskussion kring om man ska stanna kvar i Angela Merkels regering eller inte.

Valet i Thüringen är också ett litet bakslag för de gröna, som inte kan dra någon nytta av den positiva trend som partiet har upplevt i många tidigare delstatsval och EU-valet i våras.

De gröna landar i Thüringen på omkring 5,5 procent.

Regeringsbildningen i delstaten kommer att bli mycket svår. Säkert är redan nu att en regering inte går att bilda utan vänsterpartiet Die Linke eller det högerpopulistiska AfD.

Med AfD vill ändå inget av de andra partierna samarbeta.

Diskussion om artikeln