Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Mats Söderman tävlar i bodybuilding: "Det är en skönhetstävling för män, men med lite annorlunda ideal"

Från 2019
Uppdaterad 10.11.2019 16:09.
Mats Söderman och Ida Söderman skrattar
Bildtext Då Mats Söderman vann FM-guld i bodybuilding 2019, så delade han segern med sin hustru Ida Söderman. Åtminstone om man frågar honom själv. För då man gymmar på elitnivå så involveras alla i familjen, speciellt de sista veckorna innan tävlingen.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Mats Söderman är ny, finsk mästare i bodybuilding. Förra året vann han brons i minus 70-kilos klassen och i höst fick han guldet i samma kategori.

Hustrun Ida Söderman kände till Mats drömmar om att få tävla i sporten, men hon kunde aldrig tro att han skulle ta det till den här nivån. Att sporten visade sig vara så pass allvarlig blev hon också lite chockad över.

- Hela livet blir på ett sätt inrutat då den tävlande ska följa så stränga matrutiner och träningsprogram, säger Ida.

Till exempel delas året in i två säsonger - en för muskelbygge och en för diet - och de enskilda dagarna följer också ett specifikt kostschema.

Och även om Mats äter mat tillsammans med familjen, så har han oftast egna rätter på tallriken, eftersom hans träning kräver så tråkiga och ensidiga ingredienser – som massor med ägg.

Under dieten följer Mats sitt schema till 100%, men när det är byggarperiod är han inte lika strikt.

- Man måste unna sig en bulle ibland, säger han. Får man inte äta något gott emellanåt så blir man galen.

Mats Söderman skillnad mellan då och nu
Bildtext Till vänster syns Mats Söderman strax innan han började tävla på allvar år 2015. Då skaffade han sig också en egen coach, Bull. Nu har Jari "Bull" Mentola coachat Mats i fyra år och till höger syns resultatet, där Mats poserar strax före FM i år.
Bild: Yle/Privat

Trots alla utmaningar så tycker Ida det är roligt att få följa med Mats resa på så nära håll.

Hon skulle själv vilja brinna för något på samma sätt som Mats gör för sin bodybuilding, och hon säger att hans engagemang inspirerar alla i hans omgivning.

- Dessutom är det fascinerande att se hur mycket det faktiskt går att förändra en kropp på så kort tid, säger hon. De sista veckorna innan tävlingen är det totalförändring.

Mats Söderman blir sminkad
Bildtext Bodybuilding är en skönhetstävling, men med mera annorlunda ideal än vi är vana vid, säger Mats Söderman. Han växte upp med förebilder som Sylvester Stallone och Arnold Schwarzenegger och tyckte att deras muskler såg onaturliga ut. Omänskliga. Blodådrorna spärrade och kropparna såg ut som stora kylskåp eller seriefigurer, mera än riktiga mänskor. De liknade superhjältar, och nu vill Mats bli likadan. Här sminkas han strax före tävlingen.
Bild: Yle/Privat

Själv kan Mats ha svårt att hålla en objektiv koll på sin egen kropp och hur den förändras. Samtidigt är det viktigt att lyckas med just det, eftersom både självkritik och analys är stora bitar i bodybuildingen.

- Det finns alltid något att förbättra, säger han. Men det är klart att jag ser hur mycket mera muskler jag har fått, speciellt om jag tittar på gamla bilder där jag bara trodde att jag var stor och stark, fast jag egentligen inte var det.

- Men inget händer på en dag i den här processen. Vi talar om år, där varje liten detalj har betydelse. Varje måltid och tyngdlyft.

Därför har träningen också blivit ett bra sätt för Mats att lära sig hantera tiden. Han vill inte slösa bort sitt liv och behöver både mål och delmål för att få struktur i vardagen och kunna fokusera.

Förr kom målen automatiskt, de hörde till åldern.

I tonåren såg han fram emot körkortet, sen väntade han på armén och efter det fokuserade han på att få ett arbete. Men sen fanns det inga självklara delmål längre.

De brukar säga att livet är kort. Och ju äldre jag blir så märker jag att ja, det stämmer faktiskt.

- Nu kan jag tänka att militären var nyligen, fast nä, det var visst tjugo år sen redan, säger Mats.

Men sedan han hittade träningen så verkar tiden inte lika förvillande längre.

Nu finns det både mål och delmål i hans liv igen och resultaten dyker ständigt upp på den egna kroppen. Större muskler, bredare axlar, alltid något nytt att rätta till. Och för det mesta är det roligt.

- När jag har träningen att fokusera på blir jag en mycket bättre man och pappa också. Jag kan slappna av och vara mig själv där hemma då.

Mats Södermans muskler
Bildtext Till vänster vann han brons ifjol, till höger vann han guld i år, och båda gångerna tävlade Mats Söderman i FM i minus 70-kilos klassen.
Bild: Yle/Privat

Men eftersom kroppen är både redskapet och målet, så märks hela processen också i psyket och tyvärr inte enbart de trevliga dagarna, utan även de tuffa.

De fyra sista veckorna av dieten, strax innan tävlingen, blir Mats tillbakadragen, trött och inåtvänd. Ljud är för skramliga, mänskor är för jobbiga, han sover dåligt och orkar inte bry sig.

En apatisk zombie

Den perioden känner Ida knappt igen honom. Dels är kroppen förändrad och dels är personligheten som förbytt.

- Normalt brukar Mats vara den glada, utåtriktade personen, som tycker om att prata och umgås med folk, säger Ida. Han är lite apa och clown.

- Men strax innan tävlingen blir han nästan som en zombie. Helt apatisk.

Det låter som en värre depression, men Mats är ändå noga med att poängtera att det absolut inte är synd om honom.

- Jag har ju valt det här själv.

Träningen gör honom levande och även om den tuffa tiden är som en lång, mörk tunnel, så finns det ett alltid ett ljus i slutet av den, och det är FM.

Mats Söderman visar upp sin pokal
Bildtext Skönhet kommer inifrån? Inte inom bodybuilding, säger Mats. Du ska ha karisma såklart, men det är utseendet som räknas.
Bild: Yle/Privat

På tävlingsdagen kommer den vanliga Mats tillbaka igen, med ovanligt mycket energi kanske, och när han står uppe på scenen känner han knappt av konkurrensen från de andra männen.

- Då känns de snarare som vänner, säger Mats. Det finns ingen annan än just de som kan förstå vad jag gått igenom de senaste veckorna, för de har gått igenom samma själva. Och på tävlingsdagen kan vi bara slappna av och njuta av våra resultat.

För Ida som suttit i publiken och hejat båda gångerna som Mats har varit med i FM, så har det varit knepigt ibland att luska ut hur det går för honom under tävlingen.

Den är mera som en uppvisning, och för en utomstående kan det vara svårt att följa med i vem som leder och vem som kanske ligger lite efter.

- Allt avgörs egentligen av domarna och vilka poäng de ger, förklarar Mats.

- Men oavsett vilka poäng jag får, så är det en fantastisk känsla att få kliva upp på den där scenen. Tusen personer som sitter i publiken och tittar på vad jag har åstadkommit det senaste året, och i synnerhet de senaste veckorna. Det ger en otrolig kick att orka fortsätta.

- För vi blir aldrig färdiga. Alltid finns det något att fixa, säger Mats som tänker sikta in sig på en tyngre viktklass nästa gång som det är dags att välja tävlingskategori.

Det blir om två år. Till dess ska han satsa alla sina dagar på att bli tillräckligt konkurrenskraftig bland männen i minus 80-kilos klassen.

Se mera om Mats Söderman och hans vänner i programmet Himlaliv: "Samtal på gymmet", måndagen den 4 november klockan 18.30 på Yle Teema Fem, eller på Arenan:

Den sociala biten är en viktig del av bodybuildingen, där skönhet inte kommer inifrån - Spela upp på Arenan